23948sdkhjf

Så bildas insulincell från stamcell

Forskare från Lund har publicerat forskning som förklarar hur celler under tidig embryonal utveckling differentieras och bildar rör i kroppen. Samma grupp upptäckte en gen som styr rörbildningen i bukspottskörteln och det ger hopp för diabetesforskningen.
Henrik Semb har lett forskargruppen vid Lund, som nu visar hur några celler i den blivande bukspottskörteln samlas och bildar små hålrum. Flera sådana samlingar förenas sedan och bildar rörsystem i organet. När rören är bildade leder det till att cellerna utsätts för olika signaler, eftersom de befinner sig i olika miljöer och de differentieras. Vissa av dem kommer då att bilda enzymer, utgöra rören eller bli insulinproducerande celler.

Forskarna identifierade en gen, Cdc42, som är avgörande för den här utvecklingen. I studier på knock-outmöss som saknar genen, visar de också att inga rör och inga insulinproducerande betaceller bildas. När rören saknas är miljön mest lik den runt de enzymproducerande cellerna. De här resultaten öppnar för forskningen kring stamcellsbehandling av diabetes typ-1, eftersom de förklarar hur betacellerna bildas ur stamceller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062