23948sdkhjf

Leukemipreprat kan stoppa tarmcancer

En grupp forskare vid Karolinska Institutet ledd av Jonas Frisén har identifierat en substans som specifikt slår ut den ena av två signalvägar som styrs av samma protein. Förhoppningen är att substansen ska kunna användas för att behandla tjocktarmscancer.
I både cancerceller och stamceller är det samma molekylära signalvägar som styr celldelningen. Detta gör det svårt att utveckla cancerbehandlingar som slår mot dessa signalvägar utan att samtidigt skada kroppens friska celler. En forskargupp vid Karolinska institutet ledd av Jonas Frisén har identifierat en grupp signalproteiner som kan vara möjliga mål för framtida behandlingar. Det handlar om EphB som stimulerar delningen av stamceller i våra tarmar. Dess proteiner kan bidra till att polyper bildas i tarmen, något som ökar risken att utveckla cancer. Men EphB hindrar samtidigt polyperna från att börja växa okontrollerat och bilda tumörer visar forskarnas studie. Resultaten pekar på att EphB styr två olika signalvägar där den ena alltså stimulerar celldelningen medan den andra motverkar cellernas tillväxt.

Utifrån dessa resultat har KI-forskarna testat om cancersubstansen imatinib kan hämma den celldelningsstimulerande signalvägen utan att påverka den cancerskyddande signalkedjan. Resultaten visar att substansen hade just denna påverkan när den testades på möss. Imatinib är den aktiva substansen i preparatet Glivec som används för behandling av leukemi. Vidare studier ska undersöka om substansen även kan användas för behandling av polyper och tjocktarmscancer hos människor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063