23948sdkhjf

EU manar till gemensamt Alzheimersprojekt

EU-parlamentet har antagit en resolution om ett gemensamt forskningsprogram kring neurodegenerativa sjukdomar inom medlemsländerna. Ledamöterna vill bland annat se storskaliga kliniska och epidemiologiska studier på området.
I Europa är antalet sjuka i Alzheimers och relaterade tillstånd runt 7,3 miljoner. Och siffran kan fördubblas till år 2020. Det hävdar EU-parlamentet som nu uppmanar alla medlemsstater att utarbeta en gemensam forskningsplan för området att förbättra epidemiologiska data om Alzheimers sjukdom och andra former av demens. Parlamentets ledamöter vill se storskaliga epidemiologiska och kliniska studier samt en tvärvetenskaplig syn på forskningen som omfattar både prevention, diagnos, behandling och social forskning. Fokus för forskningen bör enligt den antagna resolutionen ligga på sambandet mellan åldrande och demenssjukdomar och mellan demenssjukdomar och depressioner i ålderdomen.

EU-parlamentet uppmanar EU-kommissionen att inkludera demenssjukdomar i alla befintliga och kommande EU-initiativ som har ett samband med förebyggande av sjukdomar. Parlamentet vill också att medlemsländerna ska främja livsstilar som är hälsosamma för hjärnan och föreslår också ett "Europeiskt hjärnår". Målet med detta år är att höja kunskaperna om hjärnrelaterade sjukdomar i samband med åldrande och att främja förebyggandet av dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079