23948sdkhjf

Viktigt steg framåt för europeisk forskning

Europa har under flera år tappat allt mer mark till sina främsta konkurrenter inom forskning. Men åren av långdragna processer och utvärderingar av tidigare ramprogram inom EU har nu givit frukt. I maj i år kom så en betydande systemansats som lägger den legala grunden för paneuropeiska forskningsorganisationer inom ramen av European Research Infrastructure Consortium, Eric. Nu som först kan vi i Europa samla betydande forskningsinitiativ av samma art i olika medlemstater under ett och samma tak.

Man vädrar också morgonluft då EU till och med har kostat på sig att ge denna organisationsform, kallad Eric-status, skattefördelar i form av momsbefrielse och annat. Kärnvärderingar om fri rörlighet för anställd personal finns också där, vilket gör att personalen kan röra sig fritt mellan olika forskningsenheter med bibehållna sociala och hälsoförmåner från medlemslandet.

Med Eric-status kommer EUs många öar av forskningscentrum snabbt kunna knyta sig till varandra och verka för gemensamma riktlinjer för både utförande och rapportering av ny forskning. Europa har nu fått basen till att bli en tung motspelare i att vägleda forskning globalt och Europa kommer att bli än mer intressant för omvärlden att samarbeta med. Eric-status kommer att knytas till många olika forskningsområden, men det ser ut som om livsvetenskaperna blir först ut.

I september rapporterade Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure, BBMRI, att de kommer att ansöka om Eric-status. Verksamheten syftar till att harmonisera standarder för inhämtning och användning av biologiskt material till nytta för både forskning och farmaceutisk industri. Med en samlad europeisk biobank kan Europa snabbare och säkrare uppfatta genetiska mönster bakom dagens sjukdomar, och således vara först ut med ny forskning som kan omsättas till nya läkemedel av antingen befintliga eller nystartade företag.

Europa har i år tagit ett betydande steg till att säkra sin plats som ’hot-spot’ inom forskning, men vi behöver mer och snabbare förändringar. Inte minst behöver EU bli en ännu mer homogen marknad för bioteknologiska och medicinska produkter. Därefter behöver EU verka för förändrade skatteregler för kapitalintensiva innovationsbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094