23948sdkhjf

Svag ljusning på arbetsmarknaden

200 arbetssökande på en labbingenjörstjänst och samtidigt svårt att hitta säljare. Arbetsmarknaden inom life science är fragmenterad. Den värsta krisen är över, enligt rekryterare och arbetssökande.
- Det är en tuff arbetsmarknad för disputerade biologer men det rör ändå på sig, säger Anna Rennermalm, rekryteringskonsult inom life science på Proffice och talare på en av Scanlab-mässans seminarier.

I dag söker Anna Rennermalm och hennes kollegor bland annat en tung chef till Apoteket och en qp-person. Enligt Anna Rennermalm var arbetsmarknaden sämre i våras men har nu börjat röra på sig.

- Vi har inte brist på förfrågningar men samtidigt är det många ansökningar på vissa tjänster. Vi sökte en labbingenjör och hade 200 kvalificerade förfrågningar samtidigt som vi har svårt att hitta kandidater till försäljning och regulatory affairs, säger Anna Rennermalm.

Publiken i den fullspäckade åhörarsalen verkar göra en liknande bedömning av arbetsmarknaden. Camilla Ultenius just har återgått till hennes doktorandtjänst på Karolinska Institutet efter ett vikariat på Astrazeneca. Hon har börjat söka jobb och menar att arbetsmarknaden känns lite bättre nu än tidigare. Till sommaren räknar hon med att vara klar med sin doktorsavhandling inom smärtforskning.

- Då hoppas jag omorganisationerna inom företagen är klara och att det har ljusnat lite till på arbetsmarknaden, säger Camilla Ultenius.

Damir Zadravec är doktorand på Stockholms universitet inom fetmaforskning. Han konstaterar att arbetsmarknaden egentligen aldrig varit bra inom life science-branschen men han tycker forskning är väldigt kul. Drömmen är att jobba kvar inom akademin vilket han bedömer som svårt.

- Det är viktigt att vara gå konferenser och nätverka, som doktorand är det mycket sånt. Samtidigt vet jag att många tycker det är jobbigt att sälja sig själva, det kan kännas jobbigt, säger Damir Zadravec.

Enligt Anna Rennermalm kommer framtidens karriärmöjligheter alltmer att präglas av förmågan av att sälja sig själv och att fungera socialt.

- Tryggheten kommer att ligga i din anställningsbarhet, inte i din anställning. Att jobba som konsult kan vara ett steg i den riktningen eftersom du får prova på olika typer av jobb, säger Anna Rennermalm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063