23948sdkhjf

De belönas med Uppsala BIO-X

Två Uppsalaprojekt får upp till tre miljoner var för att ta fram ett preparat som ska öka sexlusten och ett för att bekämpa antibiotikaresistens.
För femte gången delade Uppsala BIO i går ut Uppsala BIO-X. Utmärkelsen går till medicinska forskningsprojekt med hög marknadspotential och består av ett utvecklingsstöd på upp till tre miljoner kronor som fördelas under två år under förutsättning att vissa mål uppnås. Projektledarna får också hjälp i form av rådgivning, utvärdering och kontaktskapande för att ta produkten fram till marknaden.

Det ena projektet som får årets utmärkelse är en forskargrupp vid Uppsala universitet, ledd av Jarl Wikberg, som har tagit fram en substans som ökar både sexlusten och den sexuella förmågan. Enligt forskarnas studier ger preparatet en mer långvarig effekt hos både män och kvinnor jämfört med de preparat som finns i handeln i dag.

Det andra projektet som belönas syftar till att ta fram nya antibiotikaformer för att bekämpa resistenta bakterier i sjukvården. Anders Larsson och hans kollegor vid Uppsala universitet arbetar för att utveckla preparat mot antibiotikaresistenta Extended-Spectrum Beta-Lactamase, ESBL,-producerande bakterier som i dag är mer utbredda än Meticillinresistent Staphylococcus aureus, MRSA. Beta-lactamase är ett enzym som tillverkas av bland annat Klebsiella och E.Coli-balterier som gör att de kan bryta ner olika antibiotika.

– Om resultaten från våra patientstudier fortsätter lika positivt kommer det snart att leda till nya viktiga alternativa behandlingar. Uppsala BIO-X är värdefull bekräftelse för forskningsprojektets betydelse, säger Anders Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11