23948sdkhjf

Hormoner ger fler blodkärl vid cancer

När prostatacancer behandlas med hormoner får återkommande tumörer fler blodkärl, visar ny forskning. Heléne Gustavsson som gjort studien hittade också ett protein som är kopplat till mängden blodkärl.
En prostatacancer som har utvecklats länge och hunnit sprida sig behandlas ofta med hormoner, som minskar produktionen av manligt könshormon. Det gör att tumören krymper, men effekten är tillfällig.

- Förr eller senare utvecklar tumören resistens mot hormonbehandlingen och då kommer tumören tillbaka, ofta i form av metastaser i skelettet, säger molekylärbiologen Heléne Gustavsson som skrivit avhandlingen på Sahlgrenska akademin.

Hon har visat att återkommande tumörer har fler och annorlunda blodkärl och hon har också kunnat peka ut ett protein som korrelerar med mängden blodkärl. Det finns mindre av proteinet ADAMTS1 i de aggressiva, blodkärlsrika tumörerna och låga nivåer av proteinet är förknippade med ökad spridning av cancern.

- När vi nu förstår bättre hur kärlbildningen regleras i den här typen av prostatacancer har vi bättre förutsättningar att utveckla läkemedel som hämmar bildningen av nya blodkärl i just hormonresistent prostatacancer, säger Heléne Gustavsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156