23948sdkhjf

Ny medicinteknik hittar bröstcancer bättre

Den nya röntgentekniken gör det 50 procent lättare att hitta bröstcancertumörer, eller så kan tekniken användas för att minska stråldosen. Det visar forskning från Kungliga Tekniska högskolan, KTH.
Erik Fredenberg visar i sin avhandling att genom att använda optik istället för metallplattor för att styra undan överflödig strålning, kan mammografin effektiviseras.

- Historiskt sett har metallbitar använts för att avlägsna överflödig strålning, som ändå inte användes för avbildning. Jag har istället använt optik, så kallade röntgenlinser, säger han.

För att lyckas bryta röntgenstrålarna har han radat upp många kromatiska linser, linser som bryter olika våglängder av ljus olika mycket och då sorteras oönskad strålning bort.

Tekniken kan underlätta avsevärt för att hitta tumörer eller minska stråldosen med upp till 20 procent och samtidigt förbättra bildkvaliteten, enligt Erik Fredenbergs forskning.

I sin forskning har han också arbetat fram metoder för att använda röntgenavbildning i färg.

- Färgavbildning gör det enklare att se skillnad på olika typer av vävnader. Det gör att det blir enklare att upptäckta tumörer, säger Erik Fredenberg.

Han försvarar sin avhandling på KTH den 18 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063