23948sdkhjf

Tio biomarkörer för MS identifierade

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en panel av markörer för multipel skleros, MS, som även kan skilja på de olika formerna av sjukdomen. Rönen gör det också möjligt att följa effekten av behandling av sjukdomen.
I arbetet med sin avhandling vid Karolinska institutet har Jan Ottervald utvecklat tekniska plattformar för att identifiera och undersöka potentiella biomarkörer för multipel skleros, MS. Syftet är att med hjälp av dess biomarkörer kunna diagnosticera sjukdomen och följa dess utveckling samt att utvärdera effekten av olika behandlingar. Jan Ottervald och hans kollegor har jämfört prover från ryggmärgsvätska och hjärnvävnad från avlidna MS-pateinter med en kontrollgrupp som inte led av sjukdomen. Resultaten visar att det finns flera proteiner som är utmärkande för sjukdomen och som därmed skulle kunna användas som biomarkörer för sjukdomen.

Bland annat fann de former av ett visst protein som aldrig påvisats i hjärnvävnad tidigare. I ryggmärgsvätskan visade det sig dessutom att proteinnivåerna skiljde sig mellan de två formerna av sjukdomen: relapsing remitting MS, RRMS, och sekundär progressiv MS, SPMS. En pilotstudie på MS-individer som behandlades med läkemedlet Tysabri (natalizumab) visade också på skillnader i proteinnivåer under pågående behandling.

För att utvärdera proteinuttrycket hos MS-individer utvecklades en metod baserad på mönstret av tio proteiner. Med hjälp av klassificeringsmodeller som byggts på alla tio markörerna kunde forskarna identifiera 70 procent av RRMS och 80 procent av SPMS individerna i studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078