23948sdkhjf

Tillväxtsignaler får inte tumörer att växa

Forskning från Umeå universitet visar att två receptorer för tillväxtfaktorer som vanligtvis spelar en viktig roll för tumörtillväxt verkar ha motsatt effekt vid njurcancer.
Marcus Thomasson vid Umeå universitet visar i sin avhandling att uttrycket av receptorer som tillhör epidermal growth factor receptor, EGFR,-familjen är lägre i njurtumörer än i frisk vävnad. Detta gäller både ErbB2 och ErbB4. I de flesta andra cancerfromer är ErbB2 en viktig tillväxtfaktor men verkar alltså enligt studien spela en annan roll vid njurcancer. Det lägre uttrycket av ErbB4 kan enligt Marcus Thomasson tyda på att signalering via ErbB4 kan motverka uppkomst och tillväxt av njurcancer.

Avhandlingen visar dessutom att uttrycket av receptorhämmaren LRIG1 är högre i tumörvävnad än i frisk vävnad vid den vanligaste undergruppen av njurcancer. Enligt Marcus Thomassons arbete kunde dock uttrycket av EGFR-familjens receptorer och LRIG1 inte användas för att förutsäga vilka patienter som hade bättre eller sämre prognos.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079