23948sdkhjf

Nya adjuvanser banar väg för vaccin

Terapeutiska vacciner är ett billigare alternativ än att använda monoklonala antikroppar, men tills nyligen har bristen på bra adjuvanser begränsat användningen. Ny svensk-rysk forskning kan ändra på det.
- Vi har gjort ett mycket betydelsefullt genombrott i och med att vi lyckats identifiera en substans som är biologiskt nedbrytbar, och som har betydligt högre aktivitet än de adjuvans som tidigare använts, berättar Lars Hellman, professor i molekylär och jämförande immunologi vid Uppsala universitet.

I ett samarbete med Shemyakin-Ovchinnikov institutet i Moskva har uppsalaforskarna skannat potentiella adjuvanser och identifierat en fungerande kombination. Den ger bättre resultat än det kända Freunds adjuvans, som är det bäst fungerande alternativet idag. Forskarna skriver att upptäckten tar bort en av de största begränsande faktorerna när det gäller terapeutiska vacciner.

Sådana vacciner stimulerar immunförsvaret till att producera antikroppar, i jämförelse med behandling med färdiga antikroppar. Att behandla med monoklonala antikroppar kostar mellan 100 000 och en miljon kronor per patient och år.

- Terapeutiska vacciner riktade mot samma målmolekyler i kroppen som de olika monoklonala antikropparna skulle kunna reducera behandlingskostnaden avsevärt, säger Lars Hellman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078