23948sdkhjf

Årets 10 viktigaste händelser 2009 - här är hela listan

Här är händelserna som skapade life science-året 2009 - affärerna, investeringarna, larmen eller skräcken. Det är dessa händelser som gjort avtryck i branschen och skapat utgångsläget för år 2010. Med det vill vi på Biotech Sweden önska er alla ett Gott Nytt År med förhoppningar om ett ännu bättre och mer framgångsrikt år för vår bransch.
1. Affär.

Pfizers köp av Wyeth . 68 miljarder dollar, ja du hörde rätt, 68 miljarder dollar, betalade Pfizer för att köpa Wyeth. Det är så mycket pengar att motivering i övrigt känns överflödig.

2. Investering. ESS accelererade in till Sverige . 15 miljarder ska bygga en forskningsby med tusentals gästforskare som ska forska vid det som ska bli världens främsta partikelaccelerator.

3. Önskemål. Mera pengar . 2009 var året då alla hade brist på pengar – riskkapitalister, biotech-företag och inkubatorer var panka med följd av att nyinvesteringarna stannade av och många mindre bolag gick på sparlåga.

4. Larm. Multiresistenta bakterier ökade allt mer samtidigt som ingen forskade på alternativa lösningar. Men enligt vår kartläggning finns det ett stort antal prekliniska projekt på området.5. Skräck.
Svininfluensan – och den påföljande vaccinskräcken. Domedagsprofeterna och kvacksalvarna firade stora triumfer och varnade för ”livsfarliga vaccin fulla med kvicksilver” på sina bloggar.

6. Önskedröm.
En miljard till svensk klinisk forskning för att få styr på det som vi en gång i tiden var bäst i världen på ville både utredaren Olle Stendahl och Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen. Vi är tveksamma till om Anders Borgs julklappssäck är tillräckligt stor för denna önskan.7. Fabriksinvigning.
Maud Olofsson invigning av Pfizers nya fabrik i Strängnäs skedde med pompa och ståt. Enligt Maud Olofsson var investeringen en symbol om att kunna attrahera ännu fler investeringar till Sverige.8. Obama.
Mannen med matjord i fickorna lyckades med det som Hillary Clinton aldrig fick till – att få läkemedelsindustrins stöd för en reformation av den amerikanska sjukvårdsförsäkringen.

9. Projekt. Sverige, med sina utförliga patientregister, har unika möjligheter att utföra kliniska prövningar. Men studierna bli dyrare och vi halkar efter. Nu haglar lokala satsningar och kliniska forskarskolor kommer att poppa upp runt om i Sverige under 2010.

10. Uppbrott. Avreglering av apoteksmonopolet . Plötsligt kunde konsumenter handla Ipren på Ica och fyra stora apoteksbolag och ett flertal mindre apotek kommer nu att slåss om den svenska marknaden för läkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063