23948sdkhjf

Hallå där Anders Tunlid ...

... har fått pengar för att starta ett DNA-laboratorium i Lund i ett projekt han driver.
Ni får 6,7 miljoner kronor. Vad ska de pengarna användas till?

- Pengarna ska användas till att utrusta ett laboratorium för storskalig DNA-sekvensering vid Lunds universitet. Laboratoriet kommer att placeras vid den nybildade biologiska institutionen. Det kommer att relativt snabbt och för begränsad kostnad kunna kartlägga olika genom och analysera uttryck av gener hos specifika arter och individer.

Varför är satsningen på ett DNA-labb till i Sverige viktig? Räcker det inte med de som finns?

- Under de senaste åren har flera nya tekniker utvecklats för att sekvensera DNA och RNA. Tekniken medför att man mycket snabbt och med relativt små resurser kan kartlägga genom och analsysera genuttryck hos specifika organismer och enstaka individer. I Sverige finns denna typ av sekvenseringsutrustning endast i Stockholm (KTH och Smittskyddsinstitutet). Instrument finns också vid universiteten i Oslo och Köpenhamn, men redan idag har dessa instrument mycket begränsade möjligheter att analysera projekt från forskare vid Lunds universitet.

- Vid Lunds universitet finns ett stort antal forskargrupper inom ekologi och biologi som använder DNA- och RNA-sekvenser för att identifiera arter och individer, utreda släktskapsförhållanden och följa utveckling av populationer i tid och rum. DNA-sekvensering är viktig inom flera medicinska forskningsområden, till exempel onkologi och medicinsk genetik. DNA-metoder är också viktiga för att förstå den molekylära bakgrunden till interaktioner mellan olika organismer, till exempel vid parning, symbios och parasitism. Denna forskning har stor relevans för att förstå hur organismer anpassas till klimat- och miljöförändringar.



När kommer det här labbet att stå klart?




- Jag beräknar
att laboratoriet kommer att vara uppe och i drift senast i juni 2010.

Vilka kommer att ha tillgång till labbet och vilka kommer att ha nytta av det?

- Vid Lunds universitet finns redan idag ett 20-tal olika forskargrupper inom ekologi, cell- och organismbiologi och medicinska fakulteten som har uttryckt intresse för att använda det nya DNA-sekvenslaboratoriet. Förutom forskare inom Lunds universitet kommer andra grupper i mån av kapacitet att kunna köra prover vid laboratoriet. Kostnader för bland annat reagens kommer de olika forskarna själva att få stå för.



Vilka andra är med och finansierar projektet?

- Förutom Crafoordska stiftelsen
som ger de 6,7 miljonerna så kommer den naturvetenskapliga fakulteten på universitetet att stödja projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094