23948sdkhjf

Bioteknikföretagen framstår som vinnare

USA:s kongress båda kammare lyckades innan jul med knapp marginal rösta igenom var sin version på sjukvårdsreform. Nu återstår den svåra balansakten att få ihop de båda förslagen till ett. Mycket återstår men bioteknikföretagen har all anledning att vara optimistiska.
I november röstade USA:s representanthus igenom en version av sjukvårdsreformen med rösterna 220-215, endast en republikan röstade för förslaget. Kongressens andra kammare senaten röstade på själva julafton igenom sin något mer konservativa version med exakt de 60 röster mot 39 som krävs för att rösta igenom en ny lag. Samtliga demokrater röstade för och samtliga republikaner emot.

För att förslaget ska bli ny lag så måste dokumenten sättas ihop till ett och röstas igenom på nytt i kongressen och skickas till presidenten för påskrift. Nu pågår långa förhandlingar i hopp om att få fram ett dokument som tillräckligt många kan rösta för, senaten kan inte tappa en enda röst och representanthuset har bara råd att tappa två.

En viktig knut i förhandlingarna verkar i skrivande stund vara på väg att lösas. Ett problem med de nya skatterna på exklusiva sjukförsäkringar - så kallade Cadillac plans - som ska hjälpa till att finansiera sjukvårdsreformen är att de inte bara påverkar förmögna personer utan även låg- och medelinkomsttagare. Många fackförbund har nämligen förhandlat till sig sådana försäkringar i utbyte mot lägre löneökningar. Försäkringsskatterna skulle äta upp en stor del av det som fackförbunden kämpat för och därför har Obamaadministrationen lagt ned stor möda på nå en överenskommelse med dem, vilket man nu verkar ha gjort.

Fortfarande hänger ett statligt sjukförsäkringsalternativ, så kallat public option, i luften. Många bedömare tror att Obama kommer att tvingas släppa det om han vill ha igenom ett förslag denna månad. I representanthusets förslag finns dessutom ett tillägg som utesluter statligt finansierade aborter vilket introducerades av konservativa demokrater som ett krav för att rösta för. Om public option överlever så finns det risk att abortfrågan blir infekterad och försenar processen.

Några som verkligen har anledning att känna sig optimistiska är bioteknikföretagen. I båda förslagen som nu ligger föreslås att biologiska läkemedel får en förlängd marknadsexklusivitiet från dagens 5 år till hela 12 år. Båda förslagen öppnar också för biosimilars. Generikaföretagen är självklart inte nöjda förslaget om utökat skydd för originalläkemedel men jämfört med situationen idag i USA där det inte finns någon regulatorisk möjlighet att registrera en kopia på ett bioläkemedel så är det ett steg framåt även för dem.

Det är en mångmiljardmarknad som väntar de företag som kan tillverka kopior på läkemedel som Humulin, Avonex och Epogen till exempel. Enligt Time har bioteknik- och läkemedelsföretagen spenderat mer än en halv miljon dollar per dag och haft två lobbyister per kongressledamot under 2009. Om det här förslaget vinner laga kraft så tror jag inte att det blir något problem att räkna hem den investeringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078