23948sdkhjf

Ny molekyl stoppar Alzheimersprotein

Forskare har upptäckt en molekyl som hindrar att kända Alzheimersproteiner klumpar ihop sig i hjärnan.
Proteinet Alzheimer-betapaptid , A-beta, är associerat med Alzheimers sjukdom. Klumpar av proteinet orsakar bland annat minnesförlust och skador på neuronen hos djurmodeller och förändringarna liknar dem som drabbar Alzheimerspatienter. Nu har forskare i ett samarbete mellan Statens Lantbruksuniversitet, SLU, och Cambridge University upptäckt en molekyl som kan förhindra att A-beta klumpar ihop sig.

- Resultaten är positiva och vi tror oss veta hur denna molekyl kan utvecklas vidare för att fungera som medicin, även om det ännu inte är möjligt att säga hur lång tid detta tar eller om det blir möjligt att behandla redan insjuknade patienter, säger en av forskarna på SLU, Torleif Härd.



Studierna är gjorda
på bananflugor som har förändrats genetiskt så att de producerar A-beta, som orsakar de Alzheimersliknande symtomen, och sedan korsats med bananflugor som istället producerar den nyupptäckta molekylen, som kallas Affibody. Resultaten visar att avkomman inte utvecklar Alzheimers. I provrör har de också kunnat visa att den nya molekylen löser upp redan bildade klumpar av A-beta. Forskarna ska nu gå vidare i samarbete med bland andra KTH och biotech-bolaget Affibody.

- Test på möss är nästa steg och sådana kan förhoppningsvis påbörjas snart , säger Torleif Härd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062