23948sdkhjf

50 miljoner till lysande diagnostik

Ett EU-projekt som koordineras av Linköpings universitet syftar till att ta fram verktyg för att diagnosticera Alzeheimers sjukdom med hjälp av självlysande molekyler.
Luminescent polymers for in vivo imaging of amyloid signatures, Lupas, har fått motsvarande 50 miljoner svenska kronor av Europakommissionen inom det sjunde ramprogrammet. Projektet koordineras av Linköpings universitet där forskare har utvecklat ett verktyg för att avbilda de ansamlingar av felveckade proteiner, amyloida plack, som är utmärkande för Alzheimers sjukdom och prionsjukdomar som Creutzfeldt Jakobs sjukdom. Verktygen bygger på lysande konjugerade polymerer, LCP, som vanligtvis används i elektronik som till exempel lysdioder. Forskarna vill nu tillverka skräddarsydda varianter av LCP som binder till placken. Genom att visualisera placken hoppas forskarna kunna ge säkrare diagnoser och bättre möjlighet att följa och förstå hur sjukdomen fortskrider. Projektet ska pågå under tre år.

- Kompetensen inom Lupas-konsortiet kommer tveklöst att ta fram nyskapande verktyg för att identifiera sjukdomsmarkörer för Alzheimers och prionsjukdomar, säger Per Hammarström, professor i proteinkemi vid Linköpings universitet och koordinator för projektet.

Inom Lupas ska forskarna också kombinera LCP-tekniken med magnetresonanstomografi, MRT, för att ta fram nya diagnostikmetoder. Inom denna del av projektet medverkar även det svenska företaget Genovis. De utvecklar nanostrukturer som ger kontrast i MRT i kombination med andra medicinska avbildningstekniker.

- Det är väldigt spännande att vara del i en grupp som befinner sig i forskningsfronten inom detta område, som är mycket intressant ur kommersiellt perspektiv, säger Sarah Fredriksson, vd för Genovis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062