23948sdkhjf

Nya grepp mot antibiotikaresistens

Ett projekt i huvudstadsregionen syftar till att minska användningen av bred antibiotika mot urinvägsinfektion. - Det kan bromsa utvecklingen. I framtiden handlar utvecklingen mycket om bättre laboratorietester för snävare antibiotikaanvändning, säger Martin Sundqvist, forskare kring antibiotikaresistens.
Bland 200 vårdcentraler i Stockholmsprojektet har nu hälften lyckats minska förskrivningen av antibiotikaklassen kinoloner till att stå för högst tio procent av den antibiotika som skrivs ut till kvinnor med urinvägsinfektion.

- Det kan förhoppningsvis minska takten med vilken resistensutvecklingen ökar, men man kan nog inte vänta sig några drastiska vändningar, säger Martin Sundqvist.

Enligt Martin Sundqvist handlar det framtida arbetet mot ökande antibiotikaresistens mycket om mer individualiserad förskrivning.



Med bättre laboratorietester
kan läkarna få tydligare indikationer på vilken typ av antibiotika som passar en viss patient.

- Då kan läkarna bli modigare med att skriva ut smalare antibiotika. Den utvecklingen är också något som ligger i industrins intresse att vara delaktig i, säger han.

För att minska utvecklingen av ytterligare antibiotikaresistens har vårdcentralerna i Stockholm gått samman för att minska förskrivningen av en grupp antibiotika som används mot urinvägsinfektion, kinoloner. Det är en grupp antibiotika som starkt driver på resistensutvecklingen och som biter på många olika typer av bakterier.

- Ett sätt att komma åt resistensutvecklingen är att minska användningen för en viktig antibiotikaklass som kinoloner och spara på den till då de verkligen behövs, säger Martin Sundqvist, läkare och forskare på Uppsala universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065