23948sdkhjf

Kolnanorör bryts ner med enzym

Ett genombrott i forskningen kring kolnanorör öppnar för medicinsk användning av materialen.
Svenska och amerikanska forskare har visat att ett enzym som finns i immunförsvarets celler kan bryta ner kolnanorör. De har tidigare setts som biopersistenta, material som inte bryts ner på naturlig väg, men de nya rönen tyder på att det inte stämmer. Enzymet myeloperoxidas, MPO, finns i vita blodkroppar och det bryter ner kolnanorör till koldioxid och vatten.

- Tidigare studier har visat att kolnanorör skulle kunna användas för att föra in läkemedel eller andra substanser i kroppens celler. Begränsningen har varit att man inte har vetat hur man ska kontrollera nedbrytningen av kolnanorören, som ju kan ge upphov till oönskad toxicitet och vävnadsskada. Vår studie visar nu på en möjlig väg att biologiskt bryta ner kolnanorör till ofarliga beståndsdelar, säger docent Bengt Fadeel på Karolinska Institutet, KI, och en av forskarna bakom studien.

Han och forskare från University of Pittsburgh och National Institute for Occupational Safety and Health, NIOSH. De vita blodkroppar, neutrofilerna, som använder enzymet behöver det för att bekämpa bakterier. Kolnanorör har tidigare visats vara kopplade till inflammationer som kan leda till nedsatt lungfunktion och det kan också finnas kopplingar till utvecklingen av cancer. Den nya studien har dock visat att kolnanorör som bryts ner av MPO inte ger sådana inflammationer i möss.



- Fynden har relevans
för framtida användning av kolnanorör vid medicinsk behandling, säger Bengt Fadeel.

Artikeln Carbon nanotubes degraded by neutrophil myeloperoxidase induce less pulmonary inflammation publiceras i Nature Nanotechnology.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063