23948sdkhjf

Kapitalstarka konsulter agerar riskkapitalister

Många biotech-bolag kämpar i dag med skrala kassor. Därför erbjuder CRO- och CMO-konsulter sig att dela riskerna med läkemedelsutveckling i utbyte mot aktier i bolaget eller framtida royalties.
Situationen för forskande bolag är välkänd: Trots att marknaden verkar vara på väg att vända är det fortfarande svårt att få in riskkapital och många bolags kassor börjar ta slut. En lösning som uppstått under den finansiella krisen är att CRO- och CMO-bolag med starka balansräkningar går in och finansierar kliniska prövningar eller inledande steg i tillverkningen.

Betalningen sker sedan i form av andelar av bolaget eller med framtida royalties. CDMO-bolaget Recipharm ser fenomenet som en bra affärsmöjlighet och har startat ett dotterbolag som äger andelar i några tidigare kundföretag.

- Vi är fullt öppna för att hitta samarbeten med kunder där vi inte bara gör ett jobb mot normal betalning efter den traditionella modellen, utan också kan vara med och dela risken i kundens projekt, säger Thomas Eldered, vd för Recipharm.

Han säger att den gemensamma nämnaren är att Recipharm ska vara med i jobbet och inte bara bidra med pengar, utan även industriellt med arbete eller tjänster. Och enligt honom har diskussionerna om risk sharing ökat under den globala finansiella krisen.

– Vi möter ett intresse för det här sättet att arbeta. Jag tror inte vi hade haft samma intresse om det inte varit för finanskrisen som medfört en brist på riskvilligt kapital för många projekt, säger Thomas Eldered.

Fördelen när man är med och delar risken i början är att man kan få en större del när pengarna väl rullar in.

– När man tar en risk förväntas man få en belöning. Går det bra så vill vi tjäna mer än om det hade varit en vanlig situation. Vi hoppas, ungefär som alla riskfinansiärer, att inte alla projekt går åt skogen. Att dem som lyckas kompenserar för de som inte lyckas. Vi har inte hållit på tillräckligt länge för att se ett enda projekt komma till avslut. Resultatet är ännu skrivet i stjärnorna, säger Thomas Eldered.

Recipharm är inte ensamt om att vända finanskrisen till en affärsmöjlighet. CRO-bolaget TFS har samma tankar, men tar inte andelar i sina kunders bolag, för att undvika att andra kunder med samma eller liknande forskning ska ifrågasätta var lojaliteten ligger. Istället erbjuder TFS en modell där prislappen blir betydligt högre om de kliniska resultaten definieras som framgångsrika. Beställaren har i sin tur råd med det högre priset då framgångsrika kliniska data ofta medför att bolaget får in ny finansiering.

På den internationella marknaden finns ännu fler aktörer som erbjuder att genomföra kliniska studier mot att bara ta betalt om resultatet blir positivt. Antingen i rena pengar, eller i en högre andel av framtida royalties. I slutet av förra året ingick Quintiles ett strategiskt samarbete med Eisai för att utveckla sex potentiella onkologiprodukter. Quintiles står för finansieringen och genom-förandet av studierna, men tar betalt, bland annat i form av milstolpeutbetalning, om studierna blir framgångsrika.

För Recipharm står det klart vilka bolag som är aktuella för samarbeten inom ramen för risk sharing.

– De aktörer som vi har funnit intressanta är de mindre, de stora finner finansiering på egna sätt. Det handlar normalt sett om renodlade forskningsbolag som inte har någon försäljning, utan lever på investerares pengar tills de kan visa att deras idé fungerar, säger Thomas Eldered.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063