23948sdkhjf

Journalister ratar spökskrivna forskningsresultat

Nya regler införs för att bemöta kritiken om hur kliniska prövningar presenteras och publiceras av spökskrivare.
Spökskriveri, då den som håller i pennan skriver under med någon annans namn, har mött hård kritik då de figurerar i forskningssammanhang. Medicinjournalisterna Fredrik Hedlund på Läkemedelsvärlden och Madeleine Sahlman på Göteborgsposten kritiserade öppet läkemedelsföretagens inblandning i forskningsrapporter i radioprogrammet Medierna. De menar att resultaten inte är trovärdiga då företag varit inblandade. Madeleine Sahlman har till och med slutat rapportera forskningsresultat som företag varit delaktiga i.

- Det betyder att vi varit dåliga på att förklara att läkemedelsutveckling sker i samverkan mellan industrin, akademin och sjukvården, säger Richard Bergström, vd för läkemedelsindustriföreningen, Lif. Rensar man bort de forskningsrapporter där företag har varit med finns det nästan inget kvar att skriva om.

Den internationella föreningen för de forskande läkemedelsföretagen, IFPMA, tar kritiken på allvar och uppdaterar nu reglerna för hur kliniska prövningar ska presenteras och publiceras i forskningsrapporterna.

- Nu kräver vi att våra medlemsföretag skickar med information om vem som skrivit rapporten, vilka externa parter som varit med och att de finansiella stöden presenteras klart och tydligt. Sen är det upp till de vetenskapliga tidskrifterna att komma på ett sätt att redovisa detta, säger Richard Bergström.

Richard Bergström, lif.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062