23948sdkhjf

Tigran - Uppväxt i en inkubator

Från frö till blomma på fem år. Tigran Technologies började sin nya strategi i Medeons inkubator och har idag växt och står på egna ben. Tigrans vd menar att en forskningspark är en bra startpunkt för små företag som planerar att växa.
Att driva enmansföretag inom life science kan vara ensamt. Men i en inkubator vid en forskningspark kan ett litet företag sitta sida vid sida med andra nyetablerade företag och invänta att bli större.

Ett bra exempel på företag som växte till sig och mognade i en inkubator är Tigran Technologies som specialiserar sig på dental benuppbyggnad. Resan mot forskningsparken Medeon i Malmö började då styrelsen ändrade strategi under 2005. Ut med det gamla och in med det nya.

- Strategin var att vi var tvungna att genomföra en stor mängd kliniska prövningar för att visa att produkterna håller måttet. Sen skulle vi sätta produkterna på marknaden och sälja via distributörer utomlands, säger Björn Sellert, vd för Tigran.



Björn Sellert klev
in som konsult vid strategibytet. Idag, fem år senare, är han vd över bolaget som har växt till tio anställda. Med ett FDA-godkännande i korten och flera nya marknader runt hörnet verkar det rulla på i rätt riktning för Tigran, som har hunnit växa ur Medeons inkubator. Idag sitter de ute i själva forskningsparken, en flytt som gick på några timmar. Att välja en inkubator som bas från början var av den anledningen ett enkelt val.

- Tanken var att hitta ett ställe att fortsätta företagets verksamhet ifrån med den nya stratetgin. Det var tydligt att vi skulle expandera och det var självklart för mig att sätta mig där på ett ställe där man kan växa, säger Björn Sellert.

Medeon är en forskningspark som är reserverad för företag inom life science. Parken ligger centralt till Malmö och Björn Sellert lyfter fram närheten till flygplatser tillsammans med kontakten med Malmö högskola som anledningar till varför han flyttade dit företaget.

Tittar du specifikt på Medeon är en av dess verkligt stora styrkor placeringen. 17 minuter till Kastrup och tågstation ligger på 5 minuters gångväg.

Björn Sellert styrde från början om företaget från ortopedi till det dentala. Men för att kunna göra det var det viktigt att sitta någonstans där han inte behövde tänka på mötesrum, reception och allt annat administrativt.

- Det är bra att träffa en hel del andra vd:ar för små, medelstora och större företag i den här forskningsparken. Vi har regelbundna vd-träffar. Och jag behöver inte tänka på administration, hela grundservicekonceptet finns här och det är viktigt, säger Tigrans vd.

Björn Sellert är optimistisk inför framtiden och säger att de håller sig till strategin, med mindre modifikationer. Tigran har en stark ägarbas som två gånger skjutit till pengar via nyemissioner. Tigran är listat på Aktietorget och om och när de växer ur den kostymen och byter lista är bolagets vd osäker på. Den senaste emissionen gav 20 miljoner kronor vilket räcker en bra bit men kanske inte ända till Tigran når break even.

- I framtiden behövs mer pengar. Vi har en stabil krets av aktieägare och jag räknar med att de kommer ställa upp. Vi behöver inte springa runt med den stora håven, förklarar Tigrans vd.

Tigrans produkter säljs via ett distributörsnätverk till i huvudsak länder i Västeuropa. Men i korten finns nya marknader som USA, Kina, Sydkorea och Ryssland. En FDA-ansökan för marknadstillstånd för försäljning i USA lämnades in i april 2009 och arbetet med att komplettera ansökan med ytterligare kliniska data pågår men är snart avklarade.

- Vi börjar närma oss när vi i stort sett är färdiga med de kliniska studierna. Vad som är karaktäristiskt med det är att det tar sån tid. Det är tidskrävande och pengakrävande. Samtidigt måste man bygga upp ett kvalitetssystem. Ett life science-bolag behöver en hel del pengar för att komma fram till marknaden, förklarar han.

Under de kommande fem åren spår Björn Sellert att Tigran kommer växa geografiskt i och med regulatoriska godkännanden. Han tror att de kommer anställda fler medarbetare och att de kommer komplettera sin produktportfölj och hitta större samarbetspartnert.

- Nu har vi ett material för att bygga nytt ben. Runt den kan vi hitta instrument, vi skulle även möjligen kunna gå utanför munnen och in i kroppens andra ben. Det är också ett sätt att möjligen expandera. Och vi kommer försöka hitta större företag att samarbeta med. Det finns stora företag som håller på med dentalimplantat, som vi kan tänka oss att samarbeta med framöver, säger Tigrans vd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079