23948sdkhjf

Sverige populärt för produktion

Samtidigt som antalet kliniska studier fortsätter minska i Sverige verkar de globala företagen ha upptäckt ett annat område där Sverige har bra förutsättningar: läkemedelsproduktion. Sedan förra hösten har både Kemwell, Pfizer och Cepheid valt att bygga sina nya produktionsanläggningar här.


År 2006 köpte
det indiska företaget Kemwell Pfizers gamla fabrik i Uppsala. Kemwell utvidgar nu den svenska produktionsenheten från 16 000 till 31 000 kvadratmeter. De nya lokalerna kommer att vara klara för produktion under 2010 och kommer att möjliggöra produktion av andra beredningsformer än de tabletter, stolpiller och kapslar som företaget tillverkar i dag.

- Det är naturligt för Kemwell att expandera i Sverige eftersom vi har kompetent personal här. Vi har också många potentiella kunder som efterfrågar produktion i Europa, säger Agneta Bergvall, vd för svenska Kemwell.

Kemwell tillverkar läkemedel för bland annat Glaxosmithkline, Johnson & Johnson och Pfizer. Idag arbetar 170 personer på den svenska fabriken och med den nya byggnaden följer fler arbetstillfällen.

- Det är svårt att säga hur många nya jobb den nya anläggningen kommer att skapa, men det handlar om några hundra personer kommer att anställas under en femårsperiod, säger Agneta Bergvall.

Det amerikanska bioteknikföretaget Cepheid har också beslutat att bygga en ny fabrik i Sverige. Hela företagets produktion utanför USA kommer att placeras i Bromma, Stockholm.

Cepheid utvecklar diagnostiska test och har funnits i Sverige sedan 1974 då det amerikanska företaget köpte svenska Sangtech. Företaget har kunder i hela Europa, främst sjukhus.

- Svenskar är väldigt kompetenta inom life science området. Om du ska spela med de stora aktörerna, bör du titta mot Sverige. Det finns billigare länder som producerar läkemedel men där saknas ofta kraven på validerade system, ett område som Sverige är mycket bra på, säger Anita Herrström Sjöberg, vd Cepheid.

Cepheid finns i 60 länder och har en omsättning på 140 miljoner euro. Snart kommer företaget att flytta till 12 000 kvadratmeter nybyggda lokaler där bolagets genetiska tester ska tillverkas. Idag är arbetar 60 personer som i den gamla fabriken på 4000 kvadratmeter. När utbyggnaden är klar kommer antalet anställda att vara 350-400.





Peter Bramberg, chef
för Life Sciences på Invest Sweden, tror det kan finnas en praktisk förklaring till varför Sverige lockar nya produktionsanläggningar.

- När stora sajter som Astrazeneca i Lund läggs ner, ser andra företag naturligtvis en möjlighet att använda resurserna, säger Peter Bramberg.

Men det finns ingen risk för att Sverige ska bli ett land för enbart produktion och ingen egen forskning eller utveckling, enligt Peter Bramberg.

- Sverige är känt för sin kompetens inom life science och produktionen som flyttas hit är mestadels inom specialområden som kräver särskilda nyckelkompetenser, som till exempel antikroppsproduktion. Att dessa företag flyttar hit kommer snarare att sporra svensk forskning och industri, säger Peter Bramberg.

Och Kemwell och Cepheid är inte de enda exemplen. Förra hösten invigdes Pfizers nya fabrik i Strängnäs. I konkurrens med USA, Storbritannien och Singapore, utsåg bolaget Sverige till det land som var bäst lämpat att bygga den nya lokalerna i. Totalt har big pharma-bolaget investerat 1,5 miljarder kronor.

- Sverige har ett mycket gott företagsklimat. Här har vi också välutbildad personal som har arbetat för Pfizer en lång tid. Vår gamla anläggning i Strängnäs är den bästa i världen enligt våra säkerhets- och miljöstandarder, sa Nat Ricciardi, global marknadschef för Pfizer, vid invigningen av fabriken i augusti 2009.

- Sverige har också en rad fördelar som utmärkt sjukvård, nationella register och goda förutsättningar för kliniska prövningar, fortsatte han.

- Fabriken är en mycket viktig investering eftersom det lockar fler investeringar till Sverige. Det är också en fördel för den akademiska världen att få hit globala företag eftersom de är en viktig del av innovationssystemet, säger Sveriges näringsminister Maud Olofsson.



I fabriken ska
genmodifierade E. coli-bakterier används för att producera tillväxthormonen Genotropin och Somavert. Med sina 6 000 kvadratmeter, är fabriken den största enheten för tillverkning av biologiska läkemedel i Sverige. Däremot har Pfizer inte anställt någon ny personal till den nya anläggningen. Men eftersom fabriken har anlagts här behöver företaget inte heller minska personalstyrkan.

- Vi är omorganiserar vår nuvarande personal till den nya fabriken så att alla 250 anställda som arbetar här i dag kan stanna, säger Johan Brun, medicinsk chef på Pfizer Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078