23948sdkhjf

Hur locka toppforskare till Sverige?

Astrazeneca vill se förändringar av expertskatten, som ett svar på hur Sverige ska bli attraktivare för toppforskare, enligt Tobias Olsson, ansvarig för samhällskontakter på läkemedelsjätten. Forskningsminister Tobias Krantz vill satsa på kvalitén i svensk forskning och grundutbildning medan Marie Granlund i oppositionen vill satsa på branschprogrammet.
- Forskare är som fotbollsstjärnor, de rör sig dit det finns bäst förutsättningar, säger Anders Ekblom från Astrazeneca under seminariet "Seattle, Shanghai, Södertälje - var vill världens bästa forskare vara och verka?" som Astrazeneca vad med och arrangerade under tisdagen i Almedalen.

Astrazeneca, Saab och Volvo representerade några av de globala företagen som har säte i Sverige, och diskuterade hur Sverige kan bli ett attraktivare land och locka de främsta forskarna, tillsammans med forskningsminister Tobias Krantz och socialdemokraternas forskningspolitiska talesperson Marie Granlund. Mathias Uhlén, professor KTH, Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen och Göteborgs universitets rektor Pam Fredman medverkade också vid seminariet.

- De båda blocken är i grunden överrens om att det behövs mycket satsningar på forskningen för att öka välfärden i Sverige. Däremot vill de satsa på olika sätt. Om oppositionen vinner valet vill Marie Granlund se en fortsatt satsning på branschprogrammet som infördes under förra mandatperioden. Tobias Krantz påtalade då att den summa som lades på branschprogrammet var liten i jämförelse med vad som satsas i alliansens forskningsproposition idag, sa Tobias Olsson, ansvarig för samhällskontakter på Astrazeneca.

Idén om att stänga några av högskolorna för att fokusera forskningen och resurserna till färre platser kom upp under seminariet.

- Jag har uppfattat att det är ett ofruktbart sätt att närma sig den här frågan om hur vi ska skapa högsta kvalitét för högskolorna. Det leder ju ingen vart. Min ambition är istället att vi ska fokusera på det som är viktigt; att vi ska ha högsta möjliga kvalitét i svensk forskning och grundutbildning, sa Tobias Krantz under seminariet.



Astrazeneca vill att
Sveriges statsminister, precis som presidenter och statsministrar i andra länder, ska ta ett övergripande ansvar för innovationspolitiken.

- Idag finns risk för Silo-tänkande. Innovationspolitiken är ett integrerat ämne som berör flera politikområden, såsom forskning, högre utbildning, skola, näringsliv och inte minst finanspolitik. För att få ihop allting till en effektiv innovationspolitik krävs samordning, sa Tobias Olsson.

Även om de större bolagen redan har säte i Sverige måste landet fortsätta arbeta för att vara attraktivare.

- Som det globala företag som Astrazeneca är måste bolagsledningen ta beslut utifrån vad som är bäst för företaget globalt sett. Då måste Sverige bättra på sig för att vara konkurrenskraftigare. Exempelvis så är frågan om försöksdjur aktuell här. Det svenska Jordbruksverket vill gå längre än övriga Europa vad gäller vissa regler för djurhållningen, och det innebär en väsentlig skillnad länderna emellan.



Expertskatten och skatteavdrag
för donationer var också på tapeten under seminariet.

- Alliansen har bland annat som förslag att förenkla expertskatten. Om man dessutom kunde förlänga expertskatten vore det av godo. Det är väldigt sällan kompetenta forskare flyttar till ett annat land för en kortare period och därför är det en bra idé att utöka tiden för expertskatten, säger Tobias Olsson.

I övrigt var alla medverkande överrens om att Sverige är ett bra land att flytta till.

- Vi har bra skolor, kulturella förutsättningar och gör det lätt för medflyttande. I slutändan är det ett personligt val om vilket land man vill flytta till.

Övriga reflektioner från seminariet?

- Det var välbesökt, mer människor än vad som fick plats. Det var också en väldigt bra diskussion mellan parterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062