23948sdkhjf

Hiv-virus lurar i hjärnan

Blod-hjärnbarriären påverkar bromsmedicinerna så att behandlingen inte har önskvärd effekt på hiv-virus som infekterat hjärnan, visar en avhandling.
Enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har bromsmedicinerna inte önskad effekt på hiv-virus som infekterat hjärnan, då blod-hjärnbarriären försvårar inträdet för läkemedlet och gör koncentrationen lägre.

- Hjärnan kan alltså fungera som en reservoar, där behandlingen inte har någon effekt mot viruset. Jag anser att man måste ta hänsyn till effekten i hjärnan vid utveckling av nya läkemedel och behandlingsstrategier mot hiv-infektionen, säger Arvid Edén, läkare och en av forskarna bakom studien.

I undersökningen studerade forskarteamet ryggmärgsvätskan hos 15 hiv-patienter som behandlats med bromsmediciner och fann att flera patienter hade virus i ryggmärgsvätskan, men inte i blodet. Forskarna tog prover från ryggmärgsvätskan eftersom att vätskan omgärdar hjärnan och ger en indikation på virusläget utan att behöva ta prover direkt från hjärnan.

- I en annan undersökning av cirka 70 patienter, som också fått bromsmediciner, kunde vi finna hiv i ryggmärgsvätskan hos tio procent av patienterna trots att viruset inte var mätbart i blodet, vilket är en betydligt större andel än man tidigare känt till, berättar Arvid Edén.

Även om undersökningarn a visar att bromsmedicinerna inte kan motverka virusets effekt i hjärnan är forskarna osäkra på om de små mängder virus som stannar kvar i hjärnan och ryggmärgsvätskan innebär en risk för framtida komplikationer.

Bromsmedicinerna förhindrar att kroppens immunförsvar blir nedsatt och att immunsjukdomen aids utvecklas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062