23948sdkhjf

Elektroner fångade på foto

För första gången har elektronens rörelsemönster fångats på bild, genom en teknik som ger möjlighet att se in i atomernas värld.
En internationell forskargrupp har lyckats ta unika bilder av elektroner inne i en atom genom en teknik som framställer otroligt snabba och starka ljusblixtar. Ljuspulserna är så korta att det ryms lika många ljuspulser på en vanlig sekund som det ryms dubbla antalet sekunder sedan universum skapades. Genom att bombardera atomen med ljuspunkter kunde forskarna få elektronen i atomen både joniserad och exciterad. De har sedan lyckats konstruera en bild av hur elektronen beter sig när den flyttar sig.

- Än så länge så är det ett ganska enkelt system, vi hoppas på ett mer komplext system i framtiden där vi kan fotografera flera elektroner samtidigt, säger Johan Mauritsson, docent i atomfysik och en av forskarna bakom studien.

Alla kemiska reaktioner i vår omvärld bygger på elektroner som flyttar sig mellan olika atomer. Tekniken kan komma att visa en ny värld med viktiga funktioner i atomen, som kemiska reaktioner, olja som brinner och effekter av läkemedel. Idag kan man till viss mån räkna ut vad som händer i atomer då en eller få elektroner är inblandade, men den utvecklade tekniken ta steget längre.

- Så fort det blir för många elektroner går det inte att räkna ut vad som kommer att hända, men med den här tekniken skulle vi kunna ta reda på hur atomer fungerar när exempelvis molekyler binder till andra molekyler, men det är lång tid kvar, säger Johan Mauritsson.

På sikt ska forskare kunna göra medvetna ingrepp och styra vad som ska hända, när man vet hur atomernas inre liv fungerar.

Studien utfördes av en forskargrupp med deltagare från Sverige, USA, Holland, Tyskland, Frankrike och Italien och artikeln publicerades i Physical Review Letters.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11