23948sdkhjf

Samordnad satsning ökar innovation

Att stärka forskningen utan att samtidigt satsa på innovationssystemens infrastruktur leder inte till ökad innovation, enligt en rapport från Vinnova.
För att Sverige ska stå sig i den globala konkurrensen måste satsningar från både stat och företag samordnas så att forskning kan utvecklas till att bli affärer.

– Staten kan inte göra allt, här gäller det att även företagen satsar, bland annat på samarbeten med andra företag och med akademin, säger Jan Edling, författare till rapporten och handläggare på Vinnova.



Vinnova föreslår bland
annat att företagen bör ta hjälp av industriforskningsinstitut för att ordna kompetensförsörjning inom företaget och för att lösa olika utmaningar som kan uppstå i innovationsarbetet.

– Sverige behöver dessutom fler forskningsinstitut, det är därifrån företagen ska hämta sin kunskap och många branscher saknar forskningsinstitut idag, säger Jan Edling.

Sveriges hopp står till de små och medelstora företagen, som är innovativa, men har alltför liten erfarenhet av export.

Vinnovas undersökningar visar att företagssverige inte hänger med i globaliseringen, medan Kina, Indien, Brasilien och Östeuropa ökar sina exportandelar så minskar andelarna för USA, Japan och EU. Sveriges marknadsandelar minskar dessutom snabbare än både EU:s och de nordiska grannländernas andelar.

Vinnova konstaterar i rapporten att företag kan öppna för exportmöjligheter genom att anställa människor med marknadsföringskunskaper som samtidigt har kunskaper om andra länders kulturer och affärsseder.

Enligt Anna Sandström på Vinnova finns i dag en trend i hur företag samarbetar inom områden som har med läkemedelsutvecklingens tidiga faser att göra.

– Hur och kring vad man samarbetar ändras. Det blir till exempel mer vanligt med open access-initiativ, där resultaten blir tillgängliga för alla, och samarbete mellan big pharma-bolag.

– Akademin gör nu satsningar på exempelvis kemisk biologi, där man använder metoder som inte var så vanliga i akademin tidigare men som har använts länge inom industrin, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078