23948sdkhjf

Sverige får skattestryk av EU-länder

Sverige har inga av de skatteavdrag som finns för forskning och utveckling i andra EU-länder.
Sverige har inga av de skatteavdrag som finns för forskning och utveckling i andra EU-länder. Avdragsmöjligheter för investeringar i det egna landet saknas samtidigt som expertskatter är betydligt mer förmånliga och lätta att kvalificera sig för i andra EU-länder.

Frankrike, Spanien och Hollands skatter är ljusår från de svenska när det gäller att underlätta för forskning och utveckling, enligt en jämförelse från konferensen European and US International Tax Strategies. Exempelvis kan man i Holland dra av alla kostnader för forskning och utveckling. Endast fem procent av vinsten är beskattad medan en stor skattefri klumpsumma kan garanteras utländska så kallade experter.

I Spanien finns ett 24-procentigt avdrag för forskning- och utvecklingsinvesteringar som görs inom landet. Avdraget kan även utökas om investeringarna är avsevärt större än tidigare år. Expertskatten är låg: 24 procent för inkomster upp till 7,1 miljoner per år.

Peter Utterström är advokat på Delphi och ledde skattekonferensens paneldiskussion om regler för forskning och utveckling.

– Skatter spelar roll. Forskande bolag tar alla saker i beaktning när de väljer var de ska investera. Frankrike har liksom Sverige bra forskningsinfrastruktur men de har dessutom gynnsamma skatteregler.

Men Sverige saknar inte helt förmåga att gynna forskning skattemässigt. Utländska experter på fredsforskningsinstiutet SIPRI har specialskrivna skatteregler som innebär att de får dra av dubbla levnadskostnader, barns utbildning, och så vidare. Detta kan jämföras med de allmänna reglerna för att kvalificera sig för expertskatt. Detta beslut tas av en nämnd och kraven är så höga att relativt få utländska experter lyckas kvalificera sig för detta skatteundantag.

– Då tycker jag man politiskt gör en snedfördelning. Den ena forskningen kan inte vara viktigare än den andra, säger Peter Utteström.

Flera EU-länder har skatteregler som gynnar investeringar i de egna länderna. Och om exempelvis ett franskt life scienec-bolag investerar i Spanien kan de göra avdrag för den investeringen i båda länderna.

– Sverige är ett land som lever på de tekniska innovationer vi tagit fram. Men nu tycker jag att vi misshandlar det i förhållande till andra EU-länder, säger Peter Utterström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062