23948sdkhjf

Hallå där Richard Bergström...

...vd för Lif, vilka åtgärder är viktigast att den kommande regeringen genomför?
För att Sverige ska vara framgångsrikt inom life science: Vilka tre åtgärder är de viktigaste för den kommande regeringen att genomföra?

- Genomför de åtgärdsförslag för klinisk forskning och uppföljning som Olle Stendahl utredning och Nina Renqvists delegation fört fram.

- Vidta åtgärder för att innovativa behandlingar ska nå svenska patienter då Sverige ligger dåligt till angående upptag av innovativa mediciner i vården, visar benchmarking studie från UK.

- Underlätta kommersialisering av forskning från akademin genom att skapa "safe zones" vid universiteten där forskare, företagare från stora och små företag och vårdpersonal kan umgås och utbyta idéer och där det finns möjlighet att få finansiering till att verifiera upptäckter. Tanken är att detta sker inom ett tydligt pre-kommersiellt ramverk så att det ej ska finnas oro för ev etiska problem, en oro som idag hindrar det umgänge mellan dessa kompetenser som är absolut nödvändigt för att få fram innovationer. Detta kan ses som de institut som finns för andra sektorer, men alltså ännu ej finns för life science, där prototyper får en chans att utvecklas i en "skyddad verkstad" tills det blir möjligt att avgöra huruvida de är kommersiellt gångbara och företag är beredda att ta över projekten.

Vad anser du om den nuvarande regeringens arbete för att stödja svensk life science?

- De har satsat på att få grundläggande beståndsdelar i form av till exempel skattelättnader och ökad forskning på plats, vilket är viktigt. De har dock inte visat förståelse för att life science-industrin har ett beroendeförhållande till både vård och akademi, två stora delar av systemet som företagen själva inte kan påverka. Företagen är beroende av att regeringen ser vikten av samspel mellan dessa enheter för att forskning ska bli till innovationer och för att dessa innovationer ska nå svenska patienter. Regeringens synsätt att företagen ska "lämnas ifred och sköta sig själva" fungerar inte, och andra länder som förstår samspelet och vidtar åtgärder för att underlätta innovationsprocesserna blir därmed mer lockande för läkemedelsföretag än vad Sverige blir.



Forskningsfrågor avgör sällan val. På vilket sätt skulle frågor om forskning och innovation kunna komma högre upp på den politiska agendan?


- Genom att tydligare visa den ekonomiska vinning som sker i vård och andra instanser tack vare nya behandlingar, och i nästa steg att det påverkar tillväxten i ett land tack vare bland annat en friskare befolkning. Idag syns inte dessa besparingar och de borde tydliggöras för att kunna argumentera för att fortsätta investera i forskning.

- Genom att visa allmänheten resultat av forskning och skapa opinion för att frågan är viktig inte bara i dagsläget utan även för framtida patienter och även för Sveriges ekonomiska tillväxt. Informationen behöver nå ut till allmänheten så att de och media tar upp det i direkta förfrågningar till politikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082