23948sdkhjf

FP vill införa FoU-rabatt

- Vi vill göra donationer till forskning avdragsgilla och införa en skatterabatt för forskning och utveckling.
Hur ska vi göra för att Sverige ska behålla sin position i världen inom life science?

- Gynna företagens FoU-verksamhet. Den forskning och utveckling som bedrivs inom ett företag ska uppmuntras, särskilt i små och medelstora företag. Vi vill införa en FoU-rabatt för företag och göra det mer förmånligt för företag att ta hit utländska experter.

Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science – sektorn?

- Vi vill göra donationer till forskning avdragsgilla och införa en skatterabatt för forskning och utveckling. Liknande upplägg finns i flera andra länder. En skatterabatt för forskning bör utformas så att alla företag kan utnyttja den men så att den betyder mest för nya och mindre företag. En tänkbar metod är att FoU-utgifter ger en reduktion av arbetsgivaravgiften upp till ett takbelopp för varje företag. Den exakta utformningen behöver utredas närmare.

- Vi vill också införa ett riskkapitalavdrag. Staten hjälper i dag till med finansiering genom bland andra Almi Invest och Industrifonden, men Folkpartiet anser att det även är nödvändigt att underlätta tillgången på privat riskkapital. Ett effektivt sätt att göra det på är att införa en skattereduktion för privatpersoner som är villiga att ta risker och satsa i nya onoterade företag. Denna typ av riskkapitalavdrag finns redan i bland annat Storbritannien.



3. Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?


- Satsningen på forskningen kommer att kontinuerligt trappas upp med fem miljarder extra för varje år fram till nästa forskningsproposition som kommer 2013. Ambitionen är att även fortsättningsvis fortsätta att investera stort i detta viktiga område.



På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni tex sätta upp branschprogram?


- Vi kommer fortsätta att satsa stort på utbildning och forskning samt förbättra företagsklimatet. Generellt ställer vi oss tveksamma att styra satsningar politiskt genom exempelvis branschprogram. I värsta fall tenderar de att bli en kompensation för brister i näringspolitiken.

- Däremot uppstår det inom forskningen allt oftare behov av dyr utrustning, exempelvis välutrustade laboratorier, renrumsanläggningar, partikelacceleratorer, synkrotronljuskällor och kraftfullt datastöd. För att svenska universitet och högskolor ska få forskningsmiljöer av världsklass krävs extra insatser. Därför har vi valt ut ett 20-tal strategiska områden, varav de allra flesta ligger inom områdena medicin, teknik och klimat.

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

- Med den kraftigt utökade ramen har vi möjlighet att tillskjuta resurser till såväl grundforskning, tillämpad forskning som riktade resurser till några utvalda strategiska områden. Fri grundforskning och strategiska forskningssatsningar måste gå hand i hand.



Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?


- Alliansregeringen har förbättrat den kliniska forskningens villkor och underlättat samarbetet mellan de olika aktörer som verkar inom klinisk forskning, hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv. Nyligen presenterade regeringen en kraftig ambitionshöjning för vårdens kvalitetsregister. Målsättningen med denna satsning är att skapa förutsättningar för ett mer heltäckande system samt en ökad användning av kvalitetsregistren i hälso- och sjukvårdens förbättringsarbete och i den kliniska forskningen. Genom vår starka kliniska forskning och goda kvalitetsregister har Sverige en konkurrensfördel vad gäller uppföljning av nya läkemedel och tidig introduktion på marknaden av innovativa läkemedel. Det är områden som vi vill fortsätta att stärka för att skapa goda förutsättningar för Sveriges möjligheter att attrahera företag att förlägga och ha kvar verksamhet och forskning här.

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

- Vi vill att de innovationskontor som startats vid ett antal universitet, för att hjälpa till med att kommersialisera idéer, bör få möjlighet att utvecklas och växa sig starka.

- Det finansiella stöd som nya företag kan få idag, från bland andra Almi Invest och Industrifonden bör i högre grad kunna kompletteras av privat investerade pengar. Därför vill vi införa ett riskkapitalavdrag som skulle ge skattereduktion för privatpersoner som satsar i nya onoterade företag.

- Lika viktigt som att vi satsar, är att vi håller en hög kvalitet i våra företagsfrämjande åtgärder, därför skulle vi vilja införa systematiska utvärderingar av alla insatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079