23948sdkhjf

Fernströmpris för cellklister

Professor Antti Vaheri får en miljon kronor för sin forskning på ett protein som håller samman cellerna i kroppen. En välbetald hobby, enligt honom själv.
Den finska professorn Antti Vaheri tilldelas årets Eric K. Fernströms Nordiska pris på en miljon kronor för hans studier på ett protein som håller samman kroppens celler, som ett cellklister. Forskningen låg i fokus för motiveringen: "banbrytande upptäckter om fibronektin och andra matrixproteiner av stor betydelse för diagnostik och behandling av tumör- och virussjukdomar".



Antti Vaheri är
virolog och cellbiolog och har under sin forskarkarriär studerat allt från sorkvirus och fästingar till cellklistret. I cellklistret finns proteinet fibronektin som upptäcktes av Antti Vaheri och hans kollega på 1970-talet och har visat sig ha stor betydelse för bland annat embryoutveckling, sårläkning, inflammation och cancer.

Den nyblivne Fernströmpristagaren är 71 år och formellt pensionerad, men fortsätter sin forskning som är knuten till Haartman-institutet vid Helsingfors universitet.

– Forskningen har alltid varit min käraste hobby. Och jag är lycklig nog att alltid ha haft någon som velat betala för denna hobby! säger han i ett pressmeddelande.

Varje år delar Skeppsredare Eric K. Fernströms stiftelse ut Erik K. Fernströms Nordiska pris och lokala priser på 100 000 kronor till yngre forskare vid sex medicinska fakulteter. Stiftelsen har sin bas vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125