23948sdkhjf

Enzymbrist bakom MS-variation

Nya forskningsfynd visar varför autoimmuna sjukdomar har olika svårighetsgrader och sjukdomsförlopp. Det ger hopp för ny diagnos och behandling av MS.
En forskargrupp vid Sahlgrenska akademin presenterar nya forskningsfynd som visar varför vissa autoimmuna sjukdomar som multipel skleros, MS, och Guillain-Barrésyndromet, GBS, kan uttryckas i olika svårighetsgrader hos olika patienter. Boven i dramat är brist på enzymet NADPH-oxidas, som omvandlar syre till reaktiva syreradikaler i kroppen. En brist på reaktiva syreradikaler har i tidigare forskning visats ha en koppling till utvecklingen av autoimmuna sjukdomar.

Forskarna upptäckte att patientens förmåga att producera de reaktiva syreradikalerna tidigt i infektionsförloppet har stor betydelse för hur sjukdomarna utvecklats.

-Resultaten visar att patienter med svårare sjukdomsgrad har en lägre syreradikalproduktion i vita blodkroppar till följd av en bristande funktion av NADPH-oxidaset, konstaterar Natalia Mossberg, doktorand på institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin.



Forskarna hoppas att
metoden för att mäta syreradikalproduktionen i vita blodkroppar kan användas för att diagnosticera och undersöka autoimmuna sjukdomar. Forskningsfyndet ger också möjlighet att behandla MS i tidiga stadier med läkemedel som triggar NADPH-oxidaset eller vaccinera personer som löper högre risk för att utveckla autoimmuna sjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062