23948sdkhjf

Nya genregioner bakom fetma

En forskargrupp, delvis ledd av forskare vid Karolinska Institutet, presenterar 32 genregioner som kan kopplas till fetma i senaste numret av Nature Genetics.
En internationell forskargrupp har hittat 18 nya genregioner som kopplas till fetma som mäts i body mass index, BMI. De bekräftade också att 14 tidigare kända fetma-gener kunde kopplas till sjukdomen.

Forskarna studerade 2,8 miljoner genvarianter hos drygt 123 000 personer och kunde till slut peka ut 32 genregioner som har en koppling till högre BMI-värde.

- Vi uppskattar att de 32 genregioner som vi har hittat nu gemensamt står för 2-4 procent av de genetiska orsakerna till fetma så det finns mycket kvar att upptäcka. Genom att öka kunskapen om hur människans kroppsvikt regleras kan vi förhoppningsvis göra något åt det allvarliga folkhälsoproblem som fetman utgör i dagens samhälle, säger Erik Ingelsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.



Erik Ingelsson


Studien har genomförts inom forskningskonsortiet GIANT, Genetic Investigation of Anthropometrical Traits, som samlar nära 100 delstudier med runt 400 medförfattare. Resultaten publicerades i senaste numret av Nature Genetics.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094