23948sdkhjf

Hallå där Henrik Ohlsson...

...som fram tills nyligen arbetade med det tvärvetenskapliga forskningscentrumet MOVIII på Linköpings universitet. Vad handlade ditt projekt om?
- Jag doktorerar i reglerteknik och mitt projekt handlade om att visualisera och analysera functional magnetic resonance imaging, fMRI, i realtid. Det tillhörde Modellering, visualisering och informationsintegration, MOVIII, ett forskningscentra som fokuserade på tvärvetenskapliga samarbeten. MOVIII avslutades officiellt i oktober i år. Istället kommer det nya forskningscentrat Control, Autonomy, and Decision-making in Complex Systems, CADICS, ta över.

Varför vill ni mäta fMRI i realtid?

- Realtids fMRI gör det möjligt att utföra olika experiment med personen i scannern och se både hur och när hjärnans aktivitet påverkas. Tidigare har resultaten dröjt ett tag och analysen har alltid fått utföras efter scanningen av hjärnan, men nu kan man alltså få ett omedelbart resultat.

Vad har ni utfört hittills i projektet?

- Bland annat har vi testat hur en persons fMRI påverkas då han eller hon får titta på en visualisering av sin egen hjärnaktivitet. Vi har även utfört experiment där personen fått i uppgift att försöka styra sin hjärnas aktivitet. Personen fick först röra på vänster respektive höger hand. Nästa uppgift var att försöka framkalla samma aktivitet utan att röra sig. Resultatet var lyckat och visar att det går styra sin hjärnaktivitet samt att det är möjligt att mäta relevant information i realtid.

Vad kan realtids fMRI användas till i framtiden?

- I framtiden kan realtids-fMRI antagligen användas i praktiken, eftersom det är mycket snabbare och smidigare än klassisk fMRI. I USA har man använt realtids-fMRI som lögndetektor samt för att träna patienter med kronisk smärta att undertrycka och eliminera sin smärta. I det sistnämnda projektet fick personen ha ett par glasögon på sig. I glasögonen visades en digital bild av en eldslåga. Ju mer smärta personen kände, desto större blev lågan. Målet var alltså att få lågan att bli så liten som möjligt.

CADICS ska pågå fram till år 2017. Vad tänker ni satsa på i framtiden?



- Realtids fMRI och återkoppling är verkligen spännande och ger helt andra möjligheter jämfört med klassisk fMRI. Vi kommer att fortsätta med realtids fMRI men exakt vad nästa experiment blir vet jag inte. Det skulle vara väldigt intressant att undersöka om till exempel drogberoenden kan undertryckas och behandlas på liknande sätt som smärtan i den amerikanska studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063