23948sdkhjf

Genfel i B-celler bakom diabetes

Genetiskt avvikande B-celler avgör om en person ska utveckla typ I-diabetes eller inte, visar ny forskning.
B-cellerna i immunförsvaret avgör om en patient ska utveckla typ I-diabetes eller inte. Det visar en grupp australiensiska forskare i en ny studie som publicerades i The European Journal of Immunology.

Det har sedan tidigare varit känt att typ I-diabetes uppstår genom en autoimmun reaktion, det vill säga när en persons eget immunförsvar attackerar och dödar de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln.



B-cellerna är tillsammans
med T-cellerna viktiga beståndsdelar i den del av immunförsvaret som kan minnas tidigare infektioner. Dessa två celltyper skickar signaler till varandra för att aktiveras och eliminera bland annat virus i kroppen.



I studien utsattes
möss, med eller utan genetisk risk för att utveckla diabetes, för samma typ av T-cellsignaler. Skillnaden mellan de två musstammarna ledde till slutsatsen att B-cellerna är avgörande för sjukdomens uppkomst.

Pablo Silveria, en av forskarna, liknar processen bakom typ I-diabetes vid en dans: T-cellerna säger ”får jag lov”, och om B-cellerna tackar ja så inleder de två celltyperna en sorts dödsdans som leder till att deras måltavla dör. Om B-cellerna då är riktade mot bukspottskörtelns betaceller så uppkommer typ I-diabetes. Om de tackar nej händer ingenting.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125