23948sdkhjf

Så sparar vi tio miljarder

Många utmaningar kvarstår, och för att klara dem behövs en gemensam nationell kraftsamling
Det finns ingenting som är så bra att det inte kan bli bättre. Det gäller inte minst inom områden som rör utveckling, framställning, användning och hantering av läkemedel. För även om vi i Sverige har ett väl fungerande sjukvårdssystem, en framgångsrik läkemedelsindustri, en förhållandevis låg utveckling av antibiotikaresistens och i de allra flesta fall tillgängliga läkemedel för de patienter som behöver, finns det mycket som kan förbättras.

Läkemedel är en stor och viktig del av sjukvården i dag. I Sverige används läkemedel för cirka 35 miljarder kronor varje år, vilket motsvarar cirka tolv procent av de totala hälso- och sjukvårdskostnaderna. Att läkemedelsnotan stadigt ökat kan ses som naturligt eftersom den snabba medicinska utvecklingen gjort att vi fått nya effektivare läkemedel och behandlingsmetoder som till viss del kunnat avlasta vården på annat sätt.

Men faktum är att vi även har en hög samhällskostnad när det gäller bristfällig eller felaktig läkemedelsanvändning. Uppemot tio miljarder kronor beräknas dessa brister kosta varje år i form av sjukhusinläggningar och produktionsbortfall.

Till detta kommer förstås mycket lidande för patienterna som riskerar att skadas på grund av att läkemedel förskrivits, administrerats eller använts på ett felaktigt sätt.

Det pågår redan i dag ett omfattande förändringsarbete för att förbättra läkemedelsanvändningen i Sverige. Arbetet pågår inom hela läkemedelskedjan, från forskning och innovation till uppföljning av läkemedels användning i klinisk vardag.

Men många utmaningar kvarstår, och för att klara av dem behövs en gemensam nationell kraftsamling. Och för att vi – myndigheter, forskningsbolag, sjukvård, patientorganisationer och andra intressenter – ska kunna samarbeta på ett effektivt sätt behövs en gemensam grund i form av en nationell läkemedelsstrategi. En arbetsgrupp med representanter från socialdepartementet, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Sveriges Kommuner och Landsting och landstingen, har på uppdrag av regeringen identifierat de mest angelägna utvecklingsområdena som bör ingå i en sådan nationell läkemedelsstrategi.

Ett område är patientsäkerheten som måste förbättras både vad gäller förskrivningsmönster och följsamhet till ordinerad behandling. Andra viktiga områden är den oroande resistensutvecklingen mot antibiotika, att minska de ojämlikheter som råder i läkemedelsanvändningen, att främja en hållbar utveckling och att utarbeta en optimal prissättningsmodell för läkemedel.

Den nationella läkemedelsstrategin är under utformning. Det är också det Centrum för bättre läkemedelsanvändning som Läkemedelsverket nu bygger upp som ett parallellt spår till den nationella läkemedelsstrategin. Förhoppningen är att detta centrum blir det forum som ska kunna konkretisera strategin och leda samordningen av det arbete och de insatser som görs inom olika områden för att förbättra läkemedelsanvändningen.



Än är strategierna
och samordningsplanerna i sin linda, men snart kan vi formulera visionerna i konkreta åtgärder så att vi inom en snar framtid ska kunna se de vinster som gemensamma mål och samordning kan ge – samhällsekonomiskt, men framförallt för patientsäkerheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11