23948sdkhjf

Bakterier plagierar resistens

Sjukdomsframkallande bakterier kan använda kroppens naturliga bakterieflora i tarmen för att utveckla antibiotikaresistens.
Ny forskning vid institutionen för systembiologi vid Danmarks tekniska universitet, DTU, visar att sjukdomsframkallande bakterier inte alltid utvecklar antibiotikaresistens själva utan kopierar resistensgener från kroppens naturliga bakterieflora. De vanliga bakterierna i tarmen är resistenta mot antibiotika men medför ingen fara för människan utan är tvärtemot viktig för att tarmen ska fungera.

För att en bakterie ska kunna kopiera gener från andra bakterier krävs att de är mycket nära varandra. I kroppen kommer sjukdomsalstrande bakterier i nära kontakt med kroppens normala bakterieflora i tarmen och tillfället för att kopiera resistensegenskaper är därför optimalt.

Forskarna upptäckte plagiatet när sjukdomsbakteriernas gener sekvenserades. Sekvenseringen visade att resistensgenerna såg annorlunda ut i jämförelse med bakteriens övriga genom och forskarna började då misstänka att genregionen kom någon annanstans ifrån.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078