23948sdkhjf

Bolagen som tjänar på Nobelprisforskningen

Marknaden för IVF-produkter omsätter nära fyra miljarder kronor varje år och väntas växa i takt med att vi skaffar barn allt senare i livet.
Av den handfull bolag som utvecklar och säljer produkter på området är två nordiska.

– Att Robert Edwards får årets Nobelpris i medicin för sina upptäckter är fantastiskt. Det gör att IVF blir en fullt erkänd klinisk behandling, säger Jesper Funding Andersen, vd för danska Origio.

Origio är ett av två nordiska bolag som spunnit vidare på den forskning årets mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin utfört. Det andra företaget är svenska Vitrolife. Globalt sett finns det bara en handfull medelstora företag som utvecklar och säljer produkter för provrörsbefruktning. Vart och ett av bolagen äger omkring 15–20 procent av marknaden. Att två av de största spelarna på marknaden är nordiska är ingen slump, menar Vitrolifes vd Magnus Nilsson.

– Norden var snabbt framme på IVF-området på 80-talet. Vi hade mindre problem med religiöst motstånd mot tekniken och vi har alltid varit duktiga på att göra kliniska tillämpningar av forskning, säger han.

Vitrolife har tagit fram odlingsmedier och andra produkter som behövs för IVF. Bland annat en nål för att plocka ut ägg, ett system för att tvätta spermier och för att sätta in embryot i livmodern. I dag har bolaget ett 30-tal produkter inom IVF på marknaden.

Magnus Nilsson

En av Vitrolifes senaste tekniker är en frysmetod som gör att det inte bildas skadliga kristaller i embryot. På så sätt går det att spara flera embryon från ett och samma befruktningsförsök och sätta in i kvinnan vid senare tillfälle. På så sätt slipper hon gå igenom den besvärliga proceduren med hormonbehandling och uttagning av ägg flera gånger. En annan förbättring som Vitrolife forskar på är att tillsätta tillväxtfaktorer och skyddande ämnen som till exempel antioxidanter till odlingsmedierna.

I likhet med Vitrolife siktar även Origio just nu på att få fram media med tillväxtfaktorer i. Företaget håller också på att ta fram ett testsystem som ska kunna avgöra vilka embryon som har störst chans att växa och bli ett barn. Fördelen med det är att läkaren då kan välja ut endast ett embryo som sätts in i kvinnan vilket minskar risken för missfall och missbildningar jämfört med om man sätter in flera embryon. Ett annat mål är att utveckla ett system för att odla embryon i strömmande vätska så att det liknar förhållandena i livmodern ännu mer. Till de större internationella spelarna på IVF-marknaden hör bland Cook och Cooper Surgical. Enligt Funding Andersen är också flera större läkemedelsföretag på väg in på området. Men det är ingenting som oroar honom.

Jesper Funding Andersen

– Ibland är det en fördel att vara liten. Små bolag som vi kan göra saker snabbare och vi har närmare till marknaden än de stora jättarna, säger han.

Enligt Magnus Nilsson är IVF-verksamheten dessutom en utmärkt grund för att utveckla andra system för odling och bevarande av levande material. Vitrolife utvecklar till exempel lösningar för att bevara organ utanför kroppen innan transplantation och för hantering av stamceller.

– Embryon är det känsligaste levande materialet som finns, kan vi skapa optimala förhållanden för att odla dem så kan vi göra samma sak för andra celler och organ, säger Magnus Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078