23948sdkhjf

Danska dynamitföretag

Danska onoterade biotech-bolag fyrdubblade sitt värde mellan 2003 och 2009. Fem företag står för ungefär 50 procent av värdeökningen.
Att investera i biotech-bolag har gjort många investerare både besvikna och fattiga. De senaste årens negativa finansiella rapporter har avlöst varandra. Men nu kommer en ljusning från Danmark.

En av landets största investerare inom life science, Sunstone Capital, har gjort en sammanställning av värdet i samtliga danska icke-noterade biotech-företag.

Sammanlagt är det 130 bolag – alla med mindre än 200 anställda. Resultatet är en årlig förräntning på 26 procent. Från ett värde på 2,5 miljarder kronor 2003 är bolagen i dag värda omkring 10 miljarder.

Många av bolagen har nu kommit till fas I och II och börjar närma sig stadiet för att göra affärer vilket intresserar Big Pharma. Det är nu som investeringarna kan skördas, säger Claus Andersson, investerare på Sunstone Capital.

Fem företag , Santaris Pharma, Zealand Pharma, CMC Biologics, 7TM Pharma och Fertin Pharma, står för ungefär 50 procent av värdestegringen.

Samtliga företag etablerades i början av 2000-talet när tillgången på riskkapital var betydligt större än i dag.

Enligt Claus Andersson var tillgången på stora mängder riskkapital i början av dessa bolags utveckling en förutsättning för den stora värdestegring vi ser i dag. Han är därför rädd att dagens investeringsklimat kommer att stjälpa lovande företag.

– Utan rätt investeringar kommer vi att förstöra värdet som finns i många biotech-bolag. Att genomföra kliniska prövningar på budget-nivå är inte bra och gagnar inte värdeutvecklingen i dessa företag, säger Claus Andersson.

När Sunstone Capital tittar framåt beräknar man att danska onoterade bolag kommer att ha ett kapitalbehov på 2,6 miljarder mellan 2009 och 2013.

Det är pengar som till stora delar saknas i dag.

– I dag är det bara vi, Novo och Novo Seeds som egentligen investerar i nya biotech-bolag i Danmark och det är ett stort problem. Vi behöver saminvesterare men de finns inte här längre. Därför försöker vi hitta utländska samarbetspartners för investeringar, säger Claus Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063