23948sdkhjf

Mobiltelefon ökar hjärntumörrisk

Uppdaterad. Örebroforskning styrker nu farhågorna i WHOs studie på mobilanvändning - att mobiler fördubblar risken för att utveckla elakartade hjärntumörer hos dagens normalanvändare.
I maj publicerades resultat ur WHOs internationella studie Interphone och forskarna meddelade att mobiltelefoner inte ökade risken för att utveckla hjärntumörer för låganvändare. Däremot såg forskarna en eventuell ökad risk förutveckling av hjärntumörer hos de extrema exponeringsgrupperna, som använde mobiltelefon en halvtimme dagligen vilket räknas som dagens normalanvändare, men förordade en försiktig tolkning av resultaten och krävde mer forskning. Örebro Universitetssjukhus publicerar nu en studie som bekräftar farhågorna i Interphone-studien.

Resultaten från Interphone innefattade inte data från personer i åldersspannen 20-29 år samt 60-80 år. Inte heller räknades användare av trådlösa bordstelefoner in. Försökspersonerna avgränsades till personer som fått hjärntumörer när de var mellan 30-59 år. I Örebrostudien var urvalet bredare och innefattade hjärntumörpatienter i åldrarna 20-80 år.

När beräkningar gjordes på resultaten som redovisades i maj för Interphone-studien var taket för den högst exponerade gruppen 1640 timmar eller mer. Utslaget på tio år, som studiens data innefattade, motsvarade det en mobilanvändning på en halvtimme om dagen. Men Örebroforskarna höjde taket ytterligare, till 2000 timmar eller mer, för att analysera risken för de extremt exponerade användarna.När resultaten från Interphone-studien beräknas
på nytt utifrån samma kriterier som Örebro-studien, visar det sig att de extrema mobilanvändarna löper fördubblad risk för att utveckla elakartad hjärntumör på samma sida av hjärnan som mobilen används.

Resultaten publiceras i det senaste numret av International Journal of Epidemiology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063