23948sdkhjf

Stamceller ska bota blindhet

FDA har gett tummen upp till företaget Advanced Cell Technology att göra en klinisk studie av stamcellsterapi som behandling av blindhet.
De patienter som skall delta i studien lider av torr åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, en sjukdom där den gula fläcken i ögat bryts ner. Patienter som lider av sjukdomen förlorar gradvis sin centrala syn, och i dagsläget finns det ingen bot att ge.

Torr AMD är den vanligaste orsaken till bestående blindhet hos åldersgrupper över 60 år. Sjukdomen beräknas bli ännu vanligare, då fler och fler människor når en hög ålder.

ACT:S behandling innebär att embryonala stamceller används för att ersätta de förstörda synreceptorerna i gula fläcken. Företaget fick redan i november godkänt för att testa sin stamcellsterapi på en annan patientgrupp. Dessa lider av Stargardts sjukdom, en mindre vanlig form av blindhet som drabbar ungdomar.

De amerikanska kliniska studierna beräknas starta inom några månader, och ska först och främst undersöka säkerheten av behandlingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064