23948sdkhjf

HRG får immunceller att döda tumörer

Histidinrikt glykoprotien, HRG, finns i blodets plasma och kan påverka immunförsvaret på ett sätt som motverkar cancer.
Det säger en ny studie, där proteinets effekt på tre olika typer av cancer har undersökts i en musmodell. Studien har utförts av en svensk-belgisk forskargrupp, vars svenska del är lokaliserad på Uppsala universitet.

Tumörer är vanligtvis inflammerade, vilket både kan stimulera och hämma tillväxt av cancercellerna beroende på vilka immunceller som ligger bakom inflammationen. Tumörassocierade makrofager är en typ av immuncell som är närvarande. Det finns två olika varianter: M1-, eller M2-makrofager.

M2-makrofager är vanligast och stimulerar tumörers tillväxt. M1-makrofager har motsatt effekt, genom att de aktiverar andra immunceller som skadar tumörer samt saknar produktion av ett hormon som hjälper tumörer att växa.

Studien visar att HRG verkar cancerhämmande genom att få M2-makrofager att omvandlas till M1. Eftersom HRG-mängden är kraftigt sänkt i många typer av cancer även hos människa så finns det skäl att tro att HRG kan ha en liknande effekt på människotumörer. Därför finns det ett intresse av att undersöka HRG som en ny läkemedelskandidat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079