23948sdkhjf

MPR-vaccination rentvådd

MPR-vaccinet, som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund, ger inte en högre risk för att utveckla autism och tarmsjukdom hos barn.
I februari år 1998 fick den brittiske läkaren Andrew Wakefield och hans medarbetare en mycket uppmärksammad artikel publicerad i Lancet. Uppgifterna från denna studie var, enligt en artikel i tidskriften BMJ, manipulerade. I studien ingick tolv barn. Efter sin MPR-vaccination påstods de ha börjat uppvisa symtom på regressiv autism och tarminflammation.

Studien ledde till en stor rädsla och oro bland föräldrar världen över, men ingen lyckades upprepa dess resultat. Till exempel utfördes stora epidemiologiska undersökningar i Storbritannien, Danmark och Finland för att upptäcka ett eventuellt samband mellan förekomsten av autism och införandet av MPR-vaccination. Dessa studier gav inget resultat.

Wakefields studie innehöll ett flertal felaktigheter och utelämnad fakta. Bland annat blev tre av de tolv barnen, i motsatts till vad som påstods i artikeln, aldrig diagnosticerade med autism över huvud taget. Ingen av barnens patientjournaler stämde överens med vad som rapporterats i artikeln. Studien hade inte heller något etiskt godkännande.

Enligt Brian Deer, som utfört stor efterforskning gällande Wakefields arbete och skrivit artikeln på BMJ, så beror felaktigheterna på att doktorn förvrängde sanningen av ekonomiska skäl. Wakefield fick nämligen pengar från en advokat som ville stämma vaccinföretagen.

Brian Deers arbete startade en utredning som ledde till att Lancet i februari förra året drog tillbaka studien. Wakefield och en av hans kollegor förlorade även sina läkarlicenser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078