23948sdkhjf

Mitokondriefel ger diabetes

Det är ett fel i de insulinproducerande cellernas kraftverk, mitokondrierna, som ligger bakom en mycket förhöjd diabetesrisk för vissa patienter.
En genvariant, som finns hos en tredjedel av befolkningen, ger en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. Nu har forskare listat ut de molekylära effekterna som genen har på bukspottskörtelns insulinproducerande betaceller och som får dem att utsöndra för låga mängder insulin.

Genvarianten påverkar de insulinproducerande cellernas mitkondrier så att dessa producerar mindre adenosintrifosfat, ATP. De låga ATP-nivåerna leder i sin tur till lägre nivåer av insulin som utsöndras i blodet.

Denna upptäckt gjordes genom ett samarbete mellan ett stort antal forskningsgrupper, bland annat från Lunds universitet. Riskgenens effekt har konfirmerats ett flertal gånger, både i stora patientundersökningar, experiment med knockout-möss och på cellnivå.

Förhoppningen är att utifrån dessa iakttagelser utveckla ett nytt behandlingssätt för typ 2-diabetiker. I framtiden kanske mitokondriernas ATP-halt kan ökas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063