23948sdkhjf

Ödlespott mot diabetes

Lixisenatide, ett ämne som utvecklats från saliven hos en giftig ödla, har uppvisat positiva resultat som behandling av typ 2-diabetes.
Danska Zealand Pharma har utvecklat lixisenatide från saliven från den giftiga ödlan Heloderma suspectum. Ödlans saliv innehåller nämligen ett protein som är mycket likt det mänskliga proteinet GLP-1.

Lixisenatide binder till samma receptorer i människokroppen som GLP-1 och hjälper till att stabilisera blodsockret, genom att reglera insulinproduktionen i bukspottkörteln. På så vis kan det användas som behandling av typ 2-diabetes, den vanligaste formen av diabetes.

År 2003 utlicenserades läkemedelskandidaten till franska Sanofi-Aventis, som nu har presenterat resultat från sin studie, där lixisenatide jämfördes med exenatide. Även exenatide utvecklades från ödlans saliv.

Fas III-studien pågick i 24 veckor och omfattade 639 patienter, och visade att lixisenatide är minst lika bra som exenatide när det gällde att stabilisera blodsockret hos patienterna. Lixisenatide visade sig dock minska risken för lågt blodsocker sex gånger mer än exenatide.

Sanofi-Aventis hoppas att lixisenatide kommer att nå marknaden runt 2012-2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079