23948sdkhjf

Utbildning ska ge vassa labbsäljare

En ny yrkeshögskoleutbildning med handplockade lärare, kurser och tre praktikperioder är receptet som ska förse labbföretag med kompetenta säljare.
Initiativet till att starta den tvååriga yrkesutbildningen Laboratorie- och medicinteknisk säljare kom från branschorganisationen Swedish Labtech. Bakgrunden är att bolagen har haft svårt att rekrytera rätt kompetens till sina säljavdelningar.

– Man har rekryterat från sina kunder, det vill säga framför allt landstingen som inte är kommersiellt mogna. Dessutom har den lilla rekryteringsbasen gjort att det har blivit rundgång i branschen vilket inte heller är bra, säger Tomas Busch, vd för Nordic Biolabs och ledamot i arbetsgruppen för kommunikation på Swedish Labtech.

Utbildningen fanns tidigare i Göteborg men där är marknaden för labbsäljare i stort sätt mättad. Hittills har 130 elever utexminerats och i höstas drog programmet igång i Stockholm istället eftersom det är i huvudstaden merparten av företagen inom sektorn finns. De som genomgår utbildningen kan arbeta som säljare, konsult eller produktspecialist inom laboratorie-, medicin- eller biotech-branschen. I augusti började de första 28 eleverna, en blandad skara i olika åldrar och med olika bakgrund. En del har tidigare pluggat till undersköterska eller andra yrken inom vården, andra har helt andra kurser i bagaget. Ett fåtal av studenterna kommer från laboratoriesidan och bara en har arbetat ute i industrin innan hon hoppade på utbildningen.

– Vi hoppas att fler laboratorieingenjörer som har arbetat ute på företagen ska hitta oss framöver eftersom det är inom industrin den här kompetensen saknas, säger Frida Fjellman, vd på Affärshögskolan i Stockholm

Utbildningen är uppdelad i två block där det första består av branschkunskap som Swedish Labtech har bedömt att de blivande säljarna behöver. Här ingår till exempel farmakologi och sjukdomslära. Det andra blocket består av ekonomi, juridik och säljkunskap. Lärarna på utbildningen är handplockade från näringslivet och har kunskap inom olika områden.

En tredjedel av utbildningen består av praktik, uppdelad i tre olika omgångar på åtta veckor var. Studenterna väljer helt och hållet själva var de ska vara.

– Under praktiken får företagen se eleven under flera lägre perioder vilket utgör ett billigt och effektivt alternativ till rekrytering, samtidigt som man sparar tid för upplärning, säger Tomas Busch.

SÅ TYCKER STUDENTERNA

Ina Solovjova , går utbildningen i Stockholm just nu.

– Jag arbetade som biomedicinsk analytiker i 17 år innan jag utbildade mig till undersköterska. Jag sökte mig till utbildningen för att jag vet att den ger bra utvecklingsmöjligheter. Det är spännande och jag lär mig nya saker varje dag. Tyvärr har jag har inte fått någon plats ännu, trots att jag har hört av mig till tio företag. Nästan alla mina klasskamrater har samma problem. Det är inte långt kvar till praktiken så jag hoppas verkligen att det löser sig snart.

Susanne Nilsson , gick utbildningen i Göteborg 2006–2008 och arbetar nu som produktspecialist på Mediq.

– Jag hade jobbat som undersköterska i 25 år och kände att det var dags för något nytt. När jag hittade den här utbildningen tänkte jag direkt att det var min grej. Det bästa var praktiken som jag gjorde på Coloplast. Jag fick jobb på Mediq direkt när jag var klar, så jag har haft nytta av utbildningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078