23948sdkhjf

Detta krävs i valideringsprocessen

För att få producera ett läkemedel krävs en dokumenterad valideringsprocess. Det är tillverkarens ansvar att valideringen utförs enligt gällande krav för good manufacturing practice (GMP). Så här går du till väga.


Detta är validering Ordet validering kommer från engelskans validate, som betyder att göra giltigt eller att bekräfta.

Den ursprungliga definitionen av validering inom läkemedelsindustrin gjordes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i mitten av 1970-talet.

Enligt FDA innebär validering att säkerställa och dokumentera att en specifik process konsekvent producerar en produkt som uppnår vissa förutbestämda specifikationer och kvalitativa egenskaper.

Vid validering av en tillverkningsprocess ingår även en kvalificering av den utrustning som används i tillverkningen.

Reglerna för validering utfärdas av läkemedelsmyndigheten i varje enskilt land. I Sverige ligger ansvaret hos Läkemedelsverket.
Stegen


1. Upprätta av en valideringsplan

Upprätta en valideringsplan (validation plan, VP) där ni bestämmer vilka kvalificeringar som skall genomföras och vilka personer som ansvarar för de olika stegen i valideringen.

2. Kravspecifikation av produktionsutrustningen

Upprätta ett dokument (user requirements specification, URS) som fastlägger vilka krav ni som uppköpare ställer på produktionsutrustningen.

3. Bestäm vilken utrustning som behövs

I en functional design specification (FDS) fastställer ni vilken produktionsutrustning som behövs för att uppfylla kravspecificeringen (URS). Här måste hänsyn även tas till ekonomi, dokumentationskrav, garantier och leveranstider, vilket ofta kräver samarbete med potentiella leverantörer.

4. Kontrollera utrustningen

När utrustningen levereras görs en så kallad installation qualification (IQ), där hela utrustningen och dess inställningar kontrolleras enligt det som har överenskommits.

5. Verifiera att alla komponenter fungerar

Därefter utförs en operational qualification (OQ), där samtliga komponenters funktion säkerställs. Här verifierar man ofta att alla värden och resultat uppfyller de processkrav som specificerats i URS.



6. Verifiera metoderna som ingår i processen


Nu måste man verifiera att de metoder som ingår i processen fungerar korrekt i den specifika utrustningen. Detta kallas process qualification eller performance qualification (PQ), och inkluderar en genomgång av till exempel rengöringsmetoder och annat som på något sätt kan påverka den slutliga produkten.

7. Godkännande av processvalideringen

För att läkemedlet ska kunna börja produceras krävs ett officiellt godkännande av att hela processen är validerad.

Reglerna



1. Läkemedelsmyndigheten bestämmer kraven


Det är läkemedelsmyndigheten i varje enskilt land som bestämmer kraven för validering. Den som ansöker om försäljningstillstånd ansvarar för att hela produktutvecklingskedjan följer regelverken.

2. Good manufacturing practice

Grunden för validering är good manufacturing practice (GMP), ett ramverk för att säkerställa rätt och jämn kvalitet i tillverkningen.

3. Standard operation protocol

GMP specificerar inte hur tillverkaren ska utforma sin validering, utan företagen får själva utarbeta de standardrutiner som krävs för att systemutvecklings- och valideringsarbetet skall kunna utföras på ett konsekvent och korrekt sätt. Dessa sammanställs i ett standard operation protocol (SOP), som beskriver ansvarsroller och de rutiner som ska följas.

4. Läkemedelsverket ansvarar för att reglerna följs

Sverige har inget eget regelverk utan följer EU-kommissionens GMP-riktlinjer i Eudralex. Svensk GMP finns samlad i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS). Läkemedelsverket ansvarar även för att reglerna följs i Sverige. För företag som vill sälja sina produkter på den amerikanska marknaden krävs att man följer Food and drug administrations (FDA) lagstiftande regelverk Code of federal regulation (CFR).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078