23948sdkhjf

Roche i uppköpsrykte

Förändringar i ägarstrukturen har satt igång spekulationer om att Novartis kommer att köpa upp Roche.
Huvudägarna och bolagets vice vd förnekar dock ryktet.

I mars bröt sig Maja Oeri, en av ättlingarna till Roches grundare Fritz Hoffmann-La Roche, loss ur det gemensamma ägarskapet av familjeföretaget. Innan dess hade grundarens familj 50,01 procent av rösterna i det schweiziska bolaget. Men Maja Oeris beslut att bli en fristående aktieägare innebär att investerarfamiljen nu endast har 45,01 procent av rösterna och tappar röstmajoriteten i bolaget.

Oeris handlande har väckt en storm av uppköpsrykten bland amerikanska börsanalytiker och spekulationerna flödar i amerikanska tidningar som Financial times och Pharma time.

Högst troligt är att den schweiziska läkemedelsjätten Novartis köper bolaget, enligt analytikerna. Idag har Novartis en tredjedel av rösterna i Roche, något som späder på spekulationerna ytterligare.

Men både investerarfamiljen och Roches vice vd förnekar försäljningsryktena i schweizisk press.

– Ett giftemål mellan Novartis och Roche är lika osannolikt idag som det var för tio år sedan, med tanke på olikheterna i bolagens strategiska riktningar. Novartis fokuserar på generika och läkemedel för ögonsjukdomar medan Roche satsar på personaliserad medicin med innovativa läkemedel och diagnostik. Det går inte ihop, säger Andre Hoffman, investerarfamiljens talesman, till Sonntagzeitung.

Det här är alltså inte första gången Roche är utsatt för uppköpsrykten. Novartis alltid haft ett gott öga till Roche och försökte köpa upp företaget redan i början av 2000-talet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066