23948sdkhjf

Branschen kräver nya satsningar

Det är glädjande att se att de frågor Sweden Bio drivit under flera år nu tas upp och debatteras av en representant i regeringen
Sweden Bio genomförde nyligen Life science investment day scandinavia, ett evenemang där vårt mål är att underlätta för medlemmarna att skapa affärskontakter. Internationella investerare presenterade sig på den stora scenen och deras tydliga ambition var att etablera kontakt med de bolag som fanns på mötet. Förhoppningsvis kommer några av de många partneringmötena som hölls under dagen att leda till konkreta affärsmöjligheter framöver. Som bekant är kapitalbehovet stort i branschen.

Vid den avslutande paneldiskussionen diskuterades om den traditionella riskkapitalmodellen är bruten inom vår bransch. Därom rådde det delade meningar men enighet fanns att life science är ett mycket speciellt affärsområde vad det gäller investeringar, och där behovet av långsiktiga åtaganden är av största vikt. Debatten summerades med att för biotekbolag måste mer realistiska affärsmodeller utvecklas.



En annan viktig
observation är att konsolideringar och uppköp idag inte bara görs av big pharma utan att mer än hälften av dessa affärer görs av andra. Det noterades att man måste ha kompetens för att hänga med i de ökade regulatoriska kraven och tidigt planera för hur de framtida intäkterna skall konkretiseras. Utmaningarna för vår industri är tydliga.



Som ett exempel
på ett bolag som lyckats nå hela vägen beskrev Jeremy Haigh, international chief operating officer, R&D på Amgen. Han beskrev vägen från ett litet företag till det stora internationella bolag det är idag och pekade på att många faktorer: regulatoriska, finansiella etcetera är mycket tuffare idag än när Amgen startade på 1980-talet. Jeremy Haigh hade ett tydligt budskap där han menade att det i dagens klimat knappast är möjligt att skapa ett nytt Amgen. En utmaning som vi ju kan anta.



På hemmaplan ser
vi ett ökat gehör för viktiga frågor som gäller vår industri. I en artikel i Dagens Industri den 18 mars skriver Jan Björklund att det är hög tid att ändra beskattningen av kunniga individer i vårt kunskapsintensiva samhälle. Han ger exemplet att expertskatten ska bli enkel och generös för att undvika att forskare flyttar från Sverige eller inte överväger att komma hit.

Björklund ser gärna en avdragsrätt för donationer till forskning och införandet av FoU-avdrag för bolag där tiden från idé till marknad är lång. Dessa påpekar han finns redan i flertalet länder. Det är glädjande att se att de frågor Sweden Bio drivit under flera år nu tas upp och debatteras av en representant i regeringen. Vi ser fram emot att Björklund får med sig sina medarbetare i regeringen och att dessa förslag konkretiseras och implementeras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079