23948sdkhjf

I drömlandet Narnia funkar allt

Sverige kan bli ett Narnia. Elementen finns men vi behöver samverka för att nå målet
Vi läser alarmerande rapporter om och om igen hur kliniska prövningar dramatiskt minskar i Sverige. En av de första artiklarna jag kommer ihåg var från 2002. Redan då var kon-

sekvensbeskrivningen entydig: Nedgång i kliniska prövningar är en risk för svensk sjukvårds utveckling. Vi tappar mark avseende internationell medicinsk forskning som är avgörande för att patienterna tidigt ska få tillgång till bättre vård och nya läkemedel/behandlingsmetoder. Kvaliteten i vården påverkas negativt då delaktighet i kliniska prövningar är en viktig förutsättning för att utveckla vården. Deltagande ger inspiration till förbättringar och kompetensutvecklar personalen. Om vården inte ger utrymme för verksamheten tappar vi viktig kompetens.

Känns beskrivningen igen?



Sedan 2002 har vi diskuterat
och identifierat problemen i återkommande workshops, debattartiklar och utredningar. Vårdsituationen är orsaken, menar de flesta. Politiska prioriteringar saknas, klinisk prövning ges inget utrymme då vårdproduktionen står i fokus, ekonomiska och/eller karriärmässiga incitament för personalen saknas. Dålig eller ingen samverkan mellan aktörerna.

Om vi nu identifierat problemen varför händer ingenting? Kanske viljan saknas eller är det förutsättningarna som inte finns? Verksamhetscheferna avsätter inte tid och resurser, hörs samstämmiga röster klaga. Men om klinisk forskning inte är en del av vårduppdraget enligt en nyligen publicerad översikt sammanställd av Lif (rapport 2011:2) hur ska då verksamhetschefen (produktionsansvarig) kunna avsätta nödvändiga resurser? Det är inte svårt att hitta intresserade prövare men det krävs tid och utrymme i vården.

I väntan på att förutsättningarna i Sverige förbättras lägger vi nu våra prövningar i fantasilandet Narnia, säger industrin. Där finns fungerande sjukhus och öppenvårdscentraler med välutbildad personal som har tydligt mandat att delta i kliniska prövningar. Där finns tillgång, utan lång väntetid, till avancerad utrustning för specialundersökningar. Verksamhetscheferna avsätter resurser och tid eftersom klinisk forskning är en del av vårduppdraget. Utvecklade kvalitetsregister och patientdatabaser används för att identifiera potentiella patienter med stor träffsäkerhet utan att patientens integritet skadas. Vi har direktkontakt med prövare och vi upplever inga administrativa hinder som fördröjer studiestart. Deltagande prövningscenter levererar enligt plan och patienterna är följsamma. Där har Läkemedelsmyndigheten och etikprövningsnämnderna lärt av Sverige och har en effektiv godkännandeprocess med hög kvalitet.

Sverige kan bli ett Narnia . Komponenterna finns men vi behöver alla, inklusive politikerna, samverka för att nå målet. Då vänder vi den negativa trenden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094