23948sdkhjf

Checka in istället för att bygga eget

Det blir allt vanligare att små biotech-företag tar sin forskning och checkar in på labbhotell. Förutom att det är billigare än att öppna helt egna labb kan det ha fördelar i form av utvidgade nätverk, delade kunskapsbanker och ökad marknadsexponering.
Att sätta upp ett eget labb är dyrt och allt fler startupbolag väljer att checka in sin verksamhet på labbhotell. Just nu byggs två nya i Stockholmsregionen – ett i KI Science park vid Karolinska institutet i Solna och ett i anslutning till KTH. Dessutom finns redan labbhotell i Sahlgrenska Science park i Göteborg och i Uppsala Business park.

– Det är ofta för resurskrävande att ha egen utrustning till allt och eftersom utvecklingen går fort vill man gärna ha tillgång till det senaste. Jag tror att det här är något vi får se mer av, säger Håkan Hjortsmark, på Swedish labtech, labbteknikföretagens branschorganisation.

Har synergieffekter

Han tror att det främst har ekonomiska skäl. Små företag som utvecklar en produkt vill ha så lite overheadkostnader som möjligt för att göra forskningsidén attraktivare för eventuella uppköpare. Men det finns fler skäl än så.

– Vi har en enorm kunskapsbank här och de som hyr kommer att kunna konsultera forskare inom många områden. Företagen kommer att exponeras mot skolans studenter och personal och kanske även användas i undervisningen, säger Ulla Jacobsson, universitetslektor på KTH.

Mer än ett hotell

Greenhouse labs kommer att innehålla dragskåp, gemensamma resurser i form av apparatrum, gas- och kemikalieförråd samt paus- och konferensrum.

– Hyresgästerna kommer främst att vara kemiföretag, men det finns många biomedicinska företag i gränsområdet där en del av verksamheten har ett jättebehov av den utrustning som vi erbjuder.

Även på KI Science park, som främst kommer att inhysa företag inom life science och tidig läkemedelsforskning, påpekar man att det nya labbhotellet är mer än bara ett hotell.

– Vi är främst en vetenskapspark. Vi finns på KI campus, nära forskningen och sjukhuset och har ett innovationssystem som stöder affärsutveckling i parken, säger Märit Johansson, vd på KI Science park.

Bygger nätverk

Dessutom arbetar man med nätverksbyggande och ordnar seminarier och utbildningar. Tanken är att företagen ska utnyttja varandras kunskaper och kompetens.

– Vi jobbar tillsammans med företagen. Idag är det 57 bolag i parken och de är snarare medlemmar än hyresgäster och kan själva påverka vad de vill ha för service.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062